Subota 07.12.2013.
23:23
Beta

Svedok: Nisam tukao Muslimane

Potvrdivši da je isleđivao neke muslimanske pritvorenike, policijski inspektor Dobrijević je iskaze svedoka da je tukao i mučio, odbacio je kao "laži", tvrdeći da su ga zamenili s nekim drugim.

Karadžića (68), tadašnji predsednik Republike Srpske, optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH. Po optužnici, Sanski Most je jedna od sedam opština u kojima je taj progon poprimio razmere genocida.

Radovan Karadžić

U glavnom iskazu u četvrtak, Dobrijević je pobijao da je tog progona bilo, tvrdeći da su nesrpski civili dobrovoljno napustili Sanski Most. Tužiteljka Lena Pelić svedoku je danas predočila izveštaj policijske stanice u Sanskom Mostu, u kojoj je radio, o velikom broju civilnih žrtava i teškom razaranju sela u toj opštini tokom akcija srpskih snaga. Dobrijević je izrazio sumnju u autentičnost tog dokumenta i odbio da ga komentariše.

Dobrijević je tvrdio da je opravdano bila uhapšena većina Muslimana koje je ispitivao u improvizovanim pritvorima u Sanskom Mostu. Postojali su, po njegoviom rečima, dokazi da su ti Muslimani imali nelegalno oružje i učestvovali u "oružanoj pobuni" protiv srpskih vlasti. Na pitanje tužiteljke zašto onda nisu bili optuženi i
izvedeni pred sud, Dobrijević nije mogao da odgovori jasno.

Karadžićev svedok je odbacio sugestiju tužiteljke Pelić da je zarobljene delio na "političare, ekstremiste i one koji nisu dobrodošli", i da je veliki broj prebačen u logor na Manjači. Kao istinu je, međutim, prihvatio da je išao na Manjaču da ispituje zarobljenike.

Zastupnica optužbe citirala je izjavu uhapšenih Hasana Jakupovića i Adila Draganovića da je Dobrijević premlaćivao Muslimane. Jakupović je tvrdio i da je Dobrijević od njega, u oktobru 1992. godine, uzeo 15.000 nemačkih maraka za mesto u konvoju i puštanje na slobodu. Dobrijević je i to negirao, rekavši da će Jakupovića mozda tužiti zbog laži. Tužiteljka Pelić predočila je svedoku i pismo Daniluška Kajteza vlastima u Sanskom Mostu u kojem je priznao da je 2. novembra 1992. učestvovao u streljanju 12 Muslimana kod sela Škrljevita. Kajtez je u pismu podvukao da "Mile i ostali inspektori to znaju".

Dobrijević je, međutim, uzvratio da on nije taj Mile, podvlačeći da je Kajtezu suđeno za taj zločin. Na primedbu tužiteljke da je to bilo tek 2006, svedok je to potvrdio. Karadžić će odbranu pred Tribunalom nastaviti u ponedeljak, 9. decembra. Optužen je i za genocid u Srebrenici; za progon Muslimana i Hrvata koji je u još šest opština imao razmere genocida; za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje za pripadnika mirovnih snaga UN za taoce 1992-95. godine.

2024 © - Vesti online