Subota 07.12.2013.
08:00
24sata.info

Sve što znamo o evoluciji netačno?

Da li je čovek potekao od majmuna ili ne?
 

Odgovori na pitanje ljudske evolucije nikad nisu bili jednostavni i lagani, ali najnovija DNK analiza prastarih kostiju pronađenih u Španiji, dovela je u pitanje gotovo sve što mislimo da znamo o ljudskoj evoluciji.

-Mi smo zapravo postavili jedno veliko pitanje - ističe antropolog Matijas Mejer s Instituta za evolucionu antropologiju na univerzitetu Maks Plank u Nemačkoj.

Jama kostiju je otkrivena još u 70-im godinama 20. veka i naučnici je otad konstantno proučavaju. U njoj su pronađeni ostaci 28 čovekovih predaka i rođaka, a svi su bili klasifikovani kao Homo heidelbergensis, odnosno prethodnici Homo sapiensa i Neandertalaca.

Ovim dostignućem je prošireno znanje o ljudskoj genetici za oko 300.000 godina, navode naučnici i dodaju da je odiseja ljudske evolucije bila daleko komplikovanija nego što se prethodno mislilo.

-Sad možemo proučavati DNK ljudskih predaka koji su stari stotinama hiljada godina - rekao je Svante Pabo, direktor Instituta Maks Plank za evolucionu antropologiju, u Nemačkoj i jedan od autora istraživanja objavljenih u časopisu Nature.

2024 © - Vesti online