Petak 06.12.2013.
11:19
Beta

Oluja Ksaver nosi ljude, kamione i fabrički dimnjak

Prve žrtve nevremena registrovane su u Škotskoj, gde je juče poginuo vozač kamiona, dok je u centralnom delu Engleske čovek poginuo kada je na njega palo drvo. U Velikoj Britaniji, udari vetra dostizali su brzinu od 228 kilometara na čas, a oko 100.000 domaćinstava ostalo je bez struje.

U zapadnom delu Danske jedna 72-godišnja žena poginula je kada se njeno vozilo prevrnulo usled jakih udara vetra, dok se dva mornara u Švedskoj vode kao nestala.

Vetar srušio dimnjak od 40 metara

 

Olujno nevreme prelazi sa jačom ili slabijom silinom preko cele Poljske i na jugo-zapadu zemlje u Boleslavcu u Donjoj Šleziji orkanski udar vetra oborio je dimnjak toplane visok 40 metara, na sreću bez žrtava ili povređenih.

Olujno nevreme sa orkanskim udarima vetra odnelo je prve tri žrtve u Poljskoj. Troje ljudi je poginulo, a jedna osoba je ranjena u udesu kada je u Poraju u Pomeraniji drvo palo na automobil.

Najveće štete nanelo je nevreme u severnim oblastima Poljske na Baltiku gde je zbog pokidanih električnih vodova u vojvodstvu Zapadna Pomeranija bez struje ostalo skoro 100.000 ljudi. U Zapadnoj Pomeraniji je pokidani električni vod pao na štalu i struja je u njoj ubila 26 krava.

Olujno nevreme preti da prouzrokuje poplave u Hamburgu, upozorile su jutros vlasti ovog nemačkog grada, koje su navele da se Nemačka suočava sa najsnažnijom olujom od 1962. godine. Luka Hamburg sinoć je evakuisana i zatvorena. Pijace za prodaju ribe i pojedine ulice u blizini Elbe već su pod vodom.

Meteorolozi su upozorili da bi oluja "Ksaver" mogla da bude najjača koja je pogodila kontinentalni dio Evrope u poslednjih nekoliko godina.

2024 © - Vesti online