Petak 06.12.2013.
10:42 >> 13:10h
Srna

SAD: Ruske diplomate i njihove žene ukrali novac za siromašne

U proneveri učestvovale i diplomate iz Ujedinjenih nacija
 

Istragom je utvrđeno da je više od deset diplomata učestvovalo u proneveri, među kojima i zaposleni u ruskom konzulatu u Njujorku, ruskom predstavništvu pri UN i trgovinskom predstavništvu Rusije, izjavio je na konferenciji za novinare tužilac distrikta Južni Njujork Prit Barara.

U tužbi, koja je podnesena saveznom sudu na Menhetnu, navodi se da su optuženi podnosili lažne prijave za medicinsku negu za trudnice, novorođenčad i decu, dok su istovremeno išli na luksuzna letovanja i kupovali skupocene stvari.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su američke vlasti morale da, ukoliko imaju tužbe protiv ruskih državljana, diplomatskim putem obaveste rusku stranu, a ne da to objave u javnosti.

Nešto kasnije, ruske vlasti su "kategorično odbacile" optužbe SAD o proneveri novca socijalne pomoći za koju su okrivljene ruske diplomate. "Kategorično odbacujemo optužbe SAD prema ruskim predstavnicima", izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Riabkov, a prenosi ruska agencije Itartas.

"Pribeći takvim metodama prema osobama koje posuduju diplomatski imunitet i diplomatski pasoš je protivnio međunarodnim normama i konvencijama", dodao je Riabkov.

2024 © - Vesti online