Subota 07.12.2013.
01:46
D. Dekić - Vesti

Rat Tome i Vučića

Svađe preko savetnika: Predsednik Tomislav Nikolić i vicepremijer Aleksandar Vučić

On je kazao da će na konferenciji za novinare biti "obelodanjena ogromna afera u odnosu na koju će sve prethodne izgledati smešne", razmera sličnih aferi zbog koje je u Hrvatskoj uhapšen bivši premijer Ivo Sanader.


S druge strane, pre nego što je Oliver Antić "šokirao javnost detaljima afere", preduhitrio ga je Aleksandar Vučić najavom žestokog obračuna - ali sa organizovanim kriminalom, obelodanivši da je formiran i tim za hvatanje odbeglog narko-bosa Darka Šarića, koga policija bezuspešno juri godinama.


Zanimljivo je da Vučić nije znao da kaže novinarima da li Antićeva otkrića o malverzacijama političara uopšte imaju veze sa Dinkićem, što je podgrejalo priče o podelama unutar naprednjaka i "gluvim telefonima" dve struje u SNS-u čiji je Vučić lider, a Antić funkcioner. Korak dalje u jučerašnjim šokantnim otkrićima otišla je nedavno formirana Antikorupcijska liga za Balkan čiji su članovi u prilog Antićevih tvrdnji, za finansijske mućke optužili Dinkića, ali i trojicu Vučićevih inostranih savetnika Franka Fratinija, Alfreda Guzenbauera i Dominika Stros-Kana.

Margetić: Trag vodi i ka Beku

Domagoj Margetić je rekao da su svi dokazi predočeni i austrijskim istražiteljima u aferi Hipo i da su i oni došli do istih zaključaka.
- Novac iz Srbije je preko kiparskih ofšor kompanija kroz fiktivne investicije, preko Hipo grupe, završavao u Srbiji - rekao je on i dodao da finansijske transakcije nisu vođene samo na taj način već i da trag vodi ka biznismenu Milanu Beku i njegovim kompanijama.

Vicepremijer je povodom afere Vršački vinogradi, hladio je usijalu atmosferu, a sve po sistemu niko nije kriv.


- Predsednik Srbije nema nikakve veze sa tom privatizacijom, a državni organi na vreme su reagovali i sprečili da dođe do štetnih posledica po državu - naveo je Vučić, primetivši da je bilo na hiljade štetnih privatizacija kojima su uništene mnoge firme, a da niko nije reagovao kao povodom ove vojvođanske firme.


U osvrtu na tu aferu, Antić međutim tvrdi da napadi na Nikolića idu od onih koji se plaše procesuiranja, pa bi da se pokažu kao političke žrtve.


- Nikolić je imao ključnu ulogu u rasvetljavanju afere zbog insajderskih informacija koje je dobio, a čak su pomogli neki ljudi koji su pružili dokaze za Sanaderove krivične radnje. Videće se ko je ko - zapretio je savetnik šefa države, čiju su najavu da će dokazi za aferu završiti kod specijalnog tužioca, juče potvrdili članovi Antikorupcijske lige za Balkan.
 

Udario po Dinkiću: Oliver Antić, savetnik Tomislava Nikolića

Oni su predočili da im je predsednik Srbije aminovao da, ako imaju, iznesu dokaze za finansijske malverzacije, a oni su juče pozvali i vicepremijera Vučića koji, kako su naveli, važi za heroja u borbi protiv korupcije, da reaguje.


Zagrebački novinar Domagoj Margetić tvrdi da poseduje dodatne dokaze koji se vode kao državna tajna, a ukazuju da je Dinkić dok je bio ministar finansija učestvovao u pranju srpskog novca s tajnih računa na Kipru.
 

Tužilac čeka dokaze

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je rekao da Tužilaštvo do juče po podne nije dobilo krivičnu prijavu Domagoja Margetića protiv nekadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića za navodne novčane zloupotrebe.
Upitan da li će izdati nalog za hapšenje Dinkića, tužilac je odgovorio da prvo treba videti "o čemu se radi i koji su argumenti i podaci".
- Tužilaštvo ne donosi odluku o hapšenju na osnovu proste krivične prijave i navoda iz nje. Sve to treba proveriti i tražiti i videti šta postoji ili ne postoji od dokaza i na osnovu toga doneti kvalitetnu odluku, a ne samo na osnovu prijave - objasnio je Radisavljević.


Vicepremijer neće da kaže

Danima se spekuliše i o svađi funkcionera SNS-a ministarke energetike Zorane Mihajlović i Milana Bačevića, ministra rudarstva i prijatelja Tomislava Nikolića, a nakon što je Mihajlovićeva optužila jednog ministra da radi protiv interesa države u inostranstvu. Vučić je upitan od novinara da prokomentariše da li je reč o Bačeviću zagonetno kazao:
- Da sam hteo, ja bih o tome govorio.

 

Vanredni izbori?

Sve učestalija medijska prepucavanja najviših državnih funkcionera u kojima jedni druge optužuju za afere i iznose prljavi veš verovatni su uvod u skore vanredne izbore koji bi mogli da se poklope sa martovskim glasanjem birača za vlast u Beogradu. Naš izvor potkrepljuje ove tvrdnje navodima da veće stranke koje imaju novca za sada u tajnosti uveliko pripremaju materijal za predizbornu kampanju i plan minutaže za reklamne TV spotove.

- Dinkić je po oduzimanju kompanije Mobtel porodici Karić priznao of šor kompaniji austrijskog biznismena Martina Šlafa 30 odsto udela u tom preduzeću. Potom je formiran Mobi 63 u kojem 30 odsto imao Šlaf, a 70 odsto Vlada Srbije. Kapital te kompanije je procenjen na 132 miliona evra, a Dinkić potpisuje ugovor o otkupu tih 30 odsto za pola milijarde evra - izjavio je Margetić dok je profesor Fakulteta za bezbednost Darko Trifunović upitao kako je moguće da se četiri Vučićeva savetnika mogu dovesti u vezu sa nestankom kiparskih para, od kojih su trojica stranci Italijan Fratini, Austrijanac Guzenbauer i Francuz Stros-Kan.

2024 © - Vesti online