Petak 06.12.2013.
06:44
Beta

Bramerc: Nema problema sa Srbijom

Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala

Podnoseći redovan izveštaj o radu tužilaštva, Bramerc se zahvalio tim državama za brzo udovoljavanje zahtevima za dokumente i pristup svedocima, čime su pomogle tekuća suđenja u Hagu.

Bramerc je, međutim, upozorio da u međusobnoj saradnji tih zemalja u predmetima ratnih zločina, iako je postignut napredak, još postoje barijere poput zabrana izručenja njihovih državljana. "Potrebne su dalje reforme da bi se te barijere uklonile", naglasio je glavni tužilac.

Govoreći o suđenjima, Bramerc je najavio da će, okončanjem izvođena dokaza protiv generala Ratka Mladića, tužilaštvo početkom 2014. godine završiti dokazne postupke u svim suđenjima.

Izuzeće sudije Frederika Harhofa izazvalo je "ozbiljno nazadovanje" procesu protiv Vojislava Šešelja, ocenio je Bramerc, podvlačeći da su i tužilaštvo i preostalo dvoje sudija imali ozbiljne zamerke na tu odluku, ali da je njihova zabrinutost "odbačena".

Otkrivanje "jedne od najvećih" masovnih grobnica u BiH, u rudniku Tomašica kod Tuzle, ukazuje na neophodnost pojačavanja napora za pronalaženje svih nestalih osoba tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, naglasio je glavni tužilac Haškog tribunala. Do sada su iz te masovne grobnice ekshumirana 474 tela, a očekuje se da će taj broj
porasti, precizirao je Bramerc.

2024 © - Vesti online