Petak 06.12.2013.
07:46
Beta

"Ustav mora da se menja"

Menjajmo Ustav Srbije: Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije
 

Posle odluke Ustavnog suda da proglasi neustavnim pojedine odredbe Statuta autonomne pokrajine Vojvodine i da pokrajinskoj i Narodnoj skupštini da rok od šest meseci da taj akt usklade sa Ustavom, Jovanović je u pisanoj izjavi pozvao sve političke aktere da podrže promenu Ustava, donetog 2006. godine.

"U okvirima tog Ustava, Srbija više ne može da diše i zato je nužno tražiti politički izlaz iz toga", naveo je Jovanović i ponovio stav da je Ustav "pravljen da bi sakrio kosovski poraz", u međuvremenu vezao ruke Srbije u svakom segmentu - od Vojvodine i
ekonomije, do ljudskih prava i reformi u zemlji.

"Posle svega, očigledno je da je jedini izlaz iz ove situacije potpuno drugačiji politički model, široka rasprava, uvažavanje položaja Vojvodine i izgradnja ustavnog i praktičnog sistema koji bi bio u korist čitave zemlje", kazao je Jovanović.

Lider LDP-a je ocenio i da centralizovana i neefikasna zemlja ne može da izdrži ritam ovog doba i probleme koje imaju njeni građani. LDP je, kako navodi Jovanović, vodio kampanju protiv sadašnjeg Ustava, između ostalog i zato što je oko njega i položaja Vojvodine u njemu, napravljen neodrživi kompromis stranaka koje su ga podržale
- DŠ, radikala, DS, SPS.

Jovanović je rekao i da će Srbija biti večito osuđena na sukobe, a Vojvodina na propadanje, ukoliko sada ne nađe sposobnost da se postigne dogovor oko ključnih pitanja najefikasnije organizacije države, razvoja odgovorne autonomije, oslobađanja ekonomije, afirmacije sloboda i prava ljudi koji u ovoj zemlji žive.

2024 © - Vesti online