Petak 06.12.2013.
00:58
Beta

Gasprom: Izgradnja Južnog toka se nastavlja po planu

Gasprom se ne obazire na kritike Evropske unije povodom gasovoda Južni tok
 

"Ovaj neugodan tajming je još manje razumljiv ako se uzme u obzir da je Južnom toku dodeljen status nacionalnog prioriteta u nekoliko zemalja članica Evropske Unije", naveo je Gasprom.

U saopštenju se navodi da je standardna praksa da se velike prekogranične investicije podrže međudržavnim ugovorima kako bi se obezbedila pravna sigurnost i stabilnost za investitore, i da je sadržaj tih ugovora već godinama dostupan javnosti.

"Izgradnja Južnog toka će se nastaviti po planu i u potpunoj saglasnosti sa lokalnim zakonima i međunarodnim standardima. Preostala regulatorna pitanja koja se tiču primene energetskog zakona Evropske unije mogu biti razjašnjena paralelno sa izgradnjom", piše u saopštenju Gasproma.

Podsećajući da je do sada postignut dogovor sa regulatornim telima EU o gasovodu OPAL, koji predstavlja kopneni deo Severnog toka, Gasprom je izrazio uverenje "da je moguće iskoristiti iskustva stečena u ovom oduženom procesu kako bi se brzo ustanovio funkcionalan regulatorni okvir za kopneni deo Južnog toka".

Direktor za energetska tržišta Evropske komisije Klaus Diter Borhart rekao je u sredu u Evropskom parlamentu da ugovori ruske kompanija Gasprom sa zemljama uključenim u projekat Južni tok, među kojima je i Srbija, nisu u skladu s propisima EU, i da će pregovori morati da budu vođeni od početka.

2024 © - Vesti online