Četvrtak 05.12.2013.
19:20 >> 19:38h
Beta

Dačić: Pao dogovor o policiji

Polako ali sigurno napreduje dijalog Beograda i Prištine
 

Dačić je dodao da ostaje da se utvrdi da li će to biti jedan ili dva suda, jedno ili dva veća, i kako će se Srbi uključivati u pravosudna tela. On je rekao da predstoji prijavljivanje srpskih pripadnika za rad u Kosovskoj policiji.

Pročitajte sve što smo pisali o dijalogu Beograda i Prištine OVDE

"U svakom slučaju smo zadovoljni dogovorima koji smo postigli, oni će biti u interesu naših ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić i naglasio da su "to sve statusno neutralni dogovori".

Eštonova zadovoljna

Visoka predstavnica EU Ketrin
Ešton ocenila je da su razgovori sa premijerima bili konstruktivni i da je napravljen pomak po pitanju funkcionisanja policije. "Složili smo se da nastavimo razgovore sledeće sedmice 13. decembra. O postignutom napredku u razgovoru izvestiću Savet u sledećem izveštaju 17. decembra", navodi se u saopštenju Eštonove.

Dačić je rekao da je "veoma bitno da sada, posle lokalnih izbora na Kosovu dođe do sprovođenja aprilskog Briselskog sporazuma u svim oblastima, a to znači u oblasti pravosuđa i u policiji, da zaposleni prate strukturu stanovništva".

Dačić je podsetio da je sprovđenje aprilskog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova veoma važno jer Ketrin Ešton treba da Savetu ministara 17. decembra podnese izveštaj o tome, i da taj izvestaj bude pozitivan.

Premijer Srbije je rekao da se nada da će Savet ministara EU odlučiti ovog meseca da pregovori o prijemu Srbije u EU počnu već krajem decembra ili najkasnije januara.

Dačić ne očekuje da će biti novih uslova za te pregovore i da se tokom pregovora ne postavlja pitanje konačnog statusa Kosova.

Tači: Policija već sutra može da se formira

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da su na sastanku sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton dogovoreni detalji o
policiji, i da već sutra može da počne uključivanje svih onih koji žele da budu u sastavu kosovske polcije.

Tači je rekao da je bilo reči i o pravosuđu i da se još raspravljla "o nekim tehničkim pravosudnim pitanjima" i izrazio nadu da će krajem iduće nedelje biti postignut i politički dogovor o pravosuđu.

Objasnio je da je bilo reči i o delovanju policijskog sistema na severu Kosova i rekao da, pošto se to uspešno obavi, treba ići sa ukidanjem civilne zaštite na severu Kosova.

2024 © - Vesti online