Četvrtak 05.12.2013.
19:53
Beta

Nikolićev kabinet: Dinkić direktno prodao "Vinograde"

Mlađan Dinkić sa 17,6 miliona cenu spustio na pet, tvrdi Nikolićev kabinet
 

Odbivši tvrdnju bivšeg ministra finansija Mlađana Dinkića da je predsednik Srbije bio umešan u aferu oko prodaje "Vršačkih vinograda", Nikolićev privredno-ekonomski tim je saopštio da su pregovore o prodaji "Vršačkih vinograda" direktno vodili Dinkićev kabinet i Agencija za privatizaciju.

"Savetnik Mikić nije vršio bilo kakav pritisak na bilo koga radi potpisivanja ovog ugovora. Predsednik je pred put u Kinu tražio izveštaj zašto nije potpisan ugovor ako su svi postupci izvedeni po zakonu i uz potpunu saglasnost Dinkića", navodi se u saopštenju.

U kabinetu predsednika istakli su da se ni predstavnici, ni pravni zastupnici kompanije "Guan Nan" u tom periodu nisu obratili kabinetu povodom kupovine kompanije iz Vršca.

"Za problem smo saznali kada se ekonomski savetnik u Ambasadi Kine Hu Lianđi obratio savetniku predsednika. Rekao je da je pred posetu predsednika Srbije Kini, tadašnji ministar finansija u ostavci Mlađan Dinkić iznenada odbio da izda odobrenje za zaključivanje tog ugovora" piše u saopštenju.

Dalje se navodi da je savetnik Ambasade obavestio kabinet da je kineska kompanija kupila "Vršačke vinograde" u koordinaciji sa kabinetom Dinkića i čelnicima Agencije za privatizaciju, ali da Agencija ne pristupa potpisivanju ugovora o kupoprodaji.

Ekonomski tim predsednika Nikolića podsetio je da je vrednost imovine vršačke firme iznosila 17.618.875 evra, ali da je ona prodata za nešto više od pet miliona, odnosno za 30 odsto procenjene vrednosti, i to posle tri javna nadmetanja u razmaku od po 15 minuta.

Uredba kojom je to omogućeno, doneta je na inicijativu tadašnjeg ministra Dinkića 5. jula 2013. godine, tri dana pre objavljivanja javnog poziva za učešće na nadmetanju za kupovinu dela imovine "Vršačkih vinograda", saopštio je Nikolićev kabinet.

Kabinet smatra da zato postoji osnovana sumnja da je uredba izmenjena s namerom da "Vršački vinogradi" budu kupljeni po najnižoj mogućoj ceni - za 30 odsto procenjene tržišne vrednosti.

"Dodatna potvrda za ovo je činjenica da se sa predstavnicima kineske kompanije pregovaralo nekoliko meseci pre izmena te uredbe. Kupcu je istog dana uručen poziv za zaključenje i overu ugovora o kupoprodaji, ali ugovor do danas nije zaključen", kaže se u saopštenju.

Ekonomski tim predsednika Srbije navodi da je pred Nikolićev put u Kinu od Ministarstva finansija zatražen odgovor na pitanje kakav je odnos prema investitorima iz Kine ako sve urade po zakonu, i nagovešteno da će to biti tema razgovora s kineskim zvaničnicima.

2024 © - Vesti online