Četvrtak 05.12.2013.
19:01
RTS

Kako do 250 besplatnih kilovat sati struje?

Najiromašnijim domaćinstvima besplatna struja i gas
 

Do kraja meseca, znaće se i ko će imati olakšice za plaćanje gasa i grejanja, jer je njihova primena počela sa grejnom sezonom. Problema na terenu je mnogo, pa iz Ministarstva energetike poručuju da su u lokalnim samoupravama pokrenuli njihovo rešavanje. U bazi podataka socijalno-energetskih karata evidentirano je do sada oko 75.000 onih koji koriste povlastice za struju, ali je u oktobru samo 55.000 njih to i ostvarilo. Ostali su prekoračili limit potrošnje struje.

"Ima građana u bazi energetski zaštićenog kupca koji su u jednom mesecu prekoračili potrošnju, što ne znači da se u sledećem mesecu neće vratiti na limit potrošnje i samim tim i u bazu energetski zaštićenog kupca", kaže Ksenija Hajduković iz Ministarstva energetike.

Postoji i veliki broj siromašnih domaćinstava koja još ne znaju da mogu da ostvare popuste, ali i onih koja zbog starih dugova ne ispunjavaju taj uslov. Ipak, mnogima je i dalje najveći problem što nemaju novca za podnošenje zahteva za povlastice, jer to košta dve do tri hiljade dinara. Iz Ministarstva poručuju da su taj problem uspeli da reše u više od 20 opština i gradova, a sa ostalima se još dogovaraju.

"Kada smo videli da postoje problemi u vezi sa podnošenjem prijava građana za status energetski zaštićenog kupca, uputili smo dopise lokalnim samoupravama i Ministarstvu finansija u kojima ih molimo da se takse za podnosioce zahteva ukinu ili smanje", kaže Hajdukovićeva.

Nadležni podsećaju da energetske olakšice ne važe samo za one koji su na evidenciji centara za socijalni rad, već i za one sa niskim primanjima.

"Prema našoj evidenciji, u dečjoj zaštiti ima 1.687 korisnika dečjeg dodatka koji su to pravo ostvarili. Nisu svi korisnici, jer postoji cenzus u primanjima. Do sada su se javila 442 korisnika", kaže Slobodan Gvozdenović iz Skupštine opštine Prokuplje.

U zavisnosti od broja članova i prihoda, najsiromašnija domaćinstva imaće tokom cele godine od 120 do 250 kilovat-sati besplatne struje mesečno, a u grejnoj sezoni od 35 do 75 kubnih metara gasa ili umanjene račune za grejanje iz toplana.

2024 © - Vesti online