Četvrtak 05.12.2013.
15:36
Beta

Tači: Zajednica srpskih opština kao NVO

Hašim Tači ne nudi mnogo srpskim opštinama
 

Tači je ulazeći na sastanak s Ketrin Ešton, a potom i sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, rekao da "Srbija zaostaje u primeni dogovora o policiji i pravosuđu".

Kosovski premijer je dodao da su "lokalni izbori održani u punoj saglasnost s ustavom i pravnim okvirom Kosova" i da se "nada da će se, na temelju aprilskog sporazuma, sastati s novim gradonačelnicima i sarađivati na dobrobit Kosova".

"Spremni smo da radimo zajedno na uspostavljanju asocijacije srpskih opština, isto kao i za uspostavljanje ostalih opštinskih vlasti na Kosovu, tako što će biti u vidu dobrovoljnog udruživanja u oblik nevladine organizacije", naglasio je Tači.

On je rekao i da je je "Kosovo položilo važan evropski ispit organizovanjem poštenih demokratskih izbora" i dodao da će Priština ispuniti sve uslove iz Briselskog sporazuma s Beogradom.

Posle Hašima Tačija s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton sastao se premijer Srbije Ivica Dačić, a potom je planiran zajednički sastanak.

Od današnje runde zavisi dalji put u EU

 

Današnja runda dijaloga važna je zato što visoka predstavnica EU Ketrin Ešton treba da kroz desetak dana izvesti Savet ministara EU o napretku u sprovođenju sporazuma Srbija-Kosovo, izjavila je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

 

Savet ministara inostranih poslova EU, koji zaseda 16. i 17. decedmbra, treba da zaključi da li je napredak u uređivanju odnosa Beograda i Prištine "vidan i trajan" od čega zavisi preporuka Evropskom savetu (samit EU) o pokretanju pregovora o prijemu Srbije, što je ranije bilo najavljeno najkasnije za januar 2014. godine.

 

Maja Kocijančič je novinarima rekla da će ministri EU o tome raspravljati na osnovu izveštaja Ketrin Ešton i naglasila da je "bez sumnje u interesu i jedne i druge strane da izveštaj bude što je bolje moguć".

2024 © - Vesti online