Četvrtak 05.12.2013.
14:36
D. LJ. J. - Vesti

Ameri obnovili srpski manastir

Svetinja građena u vreme srpskog cara Uroša
 

Želje i molitve majke Marije, koja se o manastiru izgrađenom u 14. veku brine više od četiri decenije, ali i srpskog življa sela Kučevište, konačno su se ispunile. Manastirski kompleks je dobio izgled kakav je nekada bio.
 

Na redu i pećina

Parama iz fondova EU biće restaurirana i zadužbina srpskog kralja Milutina, pravoslavni hram Svetog Đorđa u selu Staro Nagoričane kod Kumanova, podignut 1313, a freskopisan 1318. godine. Od ukupno 1.422.000 evra, koliko je izdvojeno za konzervaciju i revitalizaciju crkve, 1.166.000 evra je garant IPA fondova EU, a 256.000 evra je iz kase Ministarstva kulture Makedonije. Osim crkve Sv. Đorđa i zvonika, tim novcem će biti osvežena i pećina u kojoj je isposnički živeo Sveti Prohor Pčinjski, a obnoviće se i tri stare kuće u selu u autentičnom stilu i otvoriti etno-muzej u zgradi stare škole.

- Realizacija ovog projekta je potvrda da sa zajedničkom brigom o kulturnom nasleđu možemo obezbediti dugovečnost spomenicima makedonske arhitekture. Promocija rekonstruisanog konaka potvrđuje dobru saradnju i partnerstvo Makedonije i SAD, kao i zajedničko zalaganje u pravom pristupu prema zaštiti kulturnog nasleđa, njegove prezentacije i afirmacije - rekao je Dragan Nedeljković, zamenik makedonskog ministra kulture.


Rekonstrukcija i restauracija manastirskog konaka trajala je više od godinu dana pod nadzorom Konzervatorskog centra iz Skoplja. Konak je potpuno obnovljen, od poda do krova, pri čemu se posebna pažnja vodila da se očuva njegova autentična izgradnja iz 17. veka.


Pored starog konaka, u manastirskom kompleksu Sv. arhangeli Mihail i Gavril nalazi se još jedan konak na južnoj strani, izgrađen u 19. veku. Manastirska crkva je najstarija. Izgrađena je u 14. veku, po uzoru na crkve građene na Svetoj gori, a oslikana 1591. godine.

Manastir je bogat retkim freskama, neuobičajenim za Makedoniju i Balkan, među kojima su scene pronalaženja Svetog krsta u Jerusalimu i uspostavljanje kulta ikona u Vizantiji. Unikatnost manastirskog kompleksa dopunjuje i potok koji teče kroz prizemne odaje konaka, gde je smešteno ognjište i stara furuna.

2023 © - Vesti online