Četvrtak 05.12.2013.
12:39
D. LJ. J. - Vesti

Niko ne sme da sruši Tita

Josip Broz Tito
 

U opštini čekaju informaciju inspekcijskih službi kako bi videli da li je on postavljen sa odobrenjem Skupštine Makedonije, ili je u okviru vladinog projekta Skoplje 2014.


Spomenik Titu nije predviđen Detaljnim urbanističkim planom, a opština Centar nije dala odobrenje za njegovo postavljanje, što znači da se radi o divljoj gradnji. Sada ostaju dve opcije, ili da se spomenik ukloni, ili da se dopunski unese u Detaljni urbanistički plan i tako legalizuje.


- O svemu tome ćemo odlučivati tek kada dobijemo odgovor iz Ministarstva kulture. Potom će se razmotriti faktičko stanje i doneti odluka - vele u opštini Centar.


Iako je postavljen na svoju ruku, ipak postoji mogućnost da spomenik Titu ostane ispred gimnazije koja nosi njegovo ime, jer nema "junaka" koji bi ga uklonio. Postavlja se i pitanje ko će biti nadležan za njegovu legalizaciju - opština Centar, na čijoj se teritoriji nalazi, ili, prema zakonu, Skupština Makedonije preko koje moraju da prođu sve odluke o podizanju spomenika državnog i nacionalnog značaja.

2024 © - Vesti online