Četvrtak 05.12.2013.
13:06
J. L. Petković - Vesti

Srpska zajednica u kosovskoj magli

(Ne)uspeo bojkot: Severna Mitrovica uoči drugog kruga lokalnih izbora
 

Jedino što beogradskim vlastima otvara prostor za manevar je činjenica da legitimitet kosovske vlade visi o koncu, odnosno da je vladajuća stranka PDK odavno izgubila podršku većine u parlamentu, a sledi joj i novo rasparčavanje.
 

I policija zagonetka

Osim pravosuđa, nerešeno pitanje u sprovođenju Briselskog sporazuma je i u oblasti policije. Srpska strana insistira da se i u policiji poštuje etnička struktura, odnosno da tamo gde žive Srbi, oni i budu zaposleni. Kako je rekao Ivica Dačić, otvaraju se i teme vlasništva i položaja SPC.

Premijer Srbije Ivica Dačić očekuje najviše problema kod formiranja Osnovnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice jer se tome protivi prištinska strana "misleći da tako želimo da stvorimo neku posebnu državu u državi".

- A mi jednostavno želimo da etnička struktura zaposlenih prati etničku strukturu stanovništva u tom delu Kosova i Metohije - rekao je srpski premijer.


Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević potvrdila je juče u intervjuu "Vestima" svoju ocenu da ako se prihvati zahtev Evropske unije da povuče svoje sudove s Kosova, to praktično znači priznanje nezavisnosti.


Na sastanku u Briselu će se govoriti i o statutu Zajednice srpskih opština. Priština odbija zahteve Beograda da se u taj dokument uključe odredbe zakonskih akata Srbije i u tome, navodno, ima podršku Evropske unije.


Mediji u Prištini citiraju neimenovane izvore koji navode da "Brisel nije hteo da usliši zahtev Srbije da se u statut ubace srpske zakonske odredbe, a sada Beograd insistira da u statutu budu nabrojana ekskluzivna ovlašćenja koja će zajednica imati nad opštinama".


Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson upozorila je zvaničnu Prištinu da bude pažljiva i ne dozvoli da se na Kosovu formira nova Republika Srpska.
- Svaka opasnost može da se minimalizuje razgovorima, ali mislim da treba da budemo jako pažljivi da ne dobijemo još jednu Republiku Srpsku - rekla je Džejkobson.

2024 © - Vesti online