Sreda 04.12.2013.
20:51
Srna

Hrvatski biskup: Milanovićeve pretnje totalitarističke

Foto: Arhiva

"To baš ne zvuči demokratski, mene to seća na neka čudna totalitaristička vremena kada se ovako pretilo narodu", rekao je Košić, koji je potpisao peticiju za održavanje referenduma protiv ćirilice.

Košić, koji je predsednik Komisije "Justicija et paks" Hrvatske biskupske konferencije, kaže da referendum o ćirilici, kao i onaj o braku, treba da prođe proceduru i da se održi ukoliko se utvrdi da udovoljava svim standardima.

"Malo čudno zvuči da se neko preti da to neće dopustiti", rekao je Košić.

Pročitajte sve o zabrani ćirilice u Hrvatskoj OVDE

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da se Hrvatska ulaskom u EU obavezala raznim konvencijama koje ne dozvoljavaju referendume koji se tiču prava nacionalnih manjina i da referenduma o ćirilici neće biti dok je on predsednik Vlade.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je nedavno da inicijativa o održavanju referenduma o zabrani ćirilice neće proći, jer bi u suprotnom to bila katastrofa za hrvatsku demokratiju.

Takozvani štab za odbranu hrvatskog Vukovara traži raspisivanje referenduma kako bi se izmenio član 12. Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina koji reguliše prava nacionalnih manjina na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma.

2024 © - Vesti online