Sreda 04.12.2013.
18:33
Beta

Tači: Zajednica opština nije republika

Premijer samoproklamovane repbulike Kosovo Hašim Tači
 

"Zajednica (opština) je konsultativni, dobrovoljni mehanizam. Njena ovlašćenja će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom, zakonima i sporazumom od 19. aprila. Neće imati niti veća a ni manja ovlašćenja od zajednica ostalih opština na Kosovu. Biće
konsultativni, neobavezujući mehanizam, bez ikakvog izvršnog ili zakonodavnog karaktera", rekao je on.

Pročitajte sve o dijalogu Beograda i Prištine OVDE

Svako drugo nastojanje ili svaka druga interpretacija njenog rada biće neprihvatljiva i neostvarljiva. To je stav Kosova i EU, kazao je Tači.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je uoči nastavka dijaloga da se najteži razgovori mogu očekivati oko sudova koji će biti u severnoj Mitrovici. Tači navodi da mogu postojati pretenzije za raskorak u sudskom sistemu kada se radi o severu, ali da se to neće ostvariti.
 

"Policijski i pravosudni sistem će biti jedinstven i u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova", kaže on.

Govoreći o izborima, Tači je naveo da se sada i srpska zajednica integriše u institucionalni i pravni sistem na lokalnom i centralnom nivou i da će se volja građana poštovati. Tači je najavio da će da sarađuje sa svakim izabranim predsednikom opštine bez obzira na etničku pripadnost i da očekuje da se sastane i sa srpskim predsednicima opština.

Kosovski premijer je zaključio da uspeh lokalnih izbora definitivno iskorenjuje uticaj Srbije na Kosovu.

"Neće biti Republike Srpske, niti autonomije, a niti pretenzija za teritorijalnu podelu Kosova. Kosovo je jedno, jedinstveno, nedeljivo, i radićemo na evropskoj budućnosti građana", rekao je Tači. 

2024 © - Vesti online