Sreda 04.12.2013.
19:40
Beta

Svedoci: Srpska vlast nije proganjala Muslimane i Hrvate

Radovan Karadžić na suđenju pred Haškim tribunalom
 

Optužnica Karadžića (68), tadašnjeg predsednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga, tereti za progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva koje je u sedam opština - uključujući Ključ i Sanski Most - imao razmere genocida.

Pročitajte sve o suđenju Radovanu Karadžiću OVDE

Adamović i Davidović tvrdili su, nasuprot tome, da su Muslimani i Hrvati odlazili dobrovoljno zbog straha od rata i otežanih životnih uslova.

"Svako je mogao da odluči da li će otići ili ostati", a Srpska demokratska stranka nikada nije planirala i sprovela etničko čišćenje nesrba, izjavio je Adamović koji je bio oficir Ključkog bataljona Vojske RS.

Adamović nije opovrgavao da su, 1. juna 1992, sprske snage ubile oko 100 Muslimana u selima Prhovo i Velagići, ali je tvrdio da su muslimanski ekstremisti prethodno prvi napali vojne kolone. Počinioci ubistva u Velagićima, kako je rekao, odmah su bili uhapšeni. Svedok je potvrdio da pred Državnim sudom BiH 12. decembra očekuje presudu po optužnici za zločine u Ključu, posle ponovljenog suđenja. Nakon prvog suđenja bio je oslobođen.

Tužiteljka Kerolin Edžerton je, unakrsno ispitujući svedoka, tvrdila da je njegov bataljon bio zadužen za "čišćenje" nesrpskih sela, ali je Adamović to negirao. Suočen sa iskazom preživelog da je on naredio ubistvo, po optužnici, 38 ljudi u Prhovu, Adamović je odgovorio: "Ne, ja tvrdim da ja nisam uradio to što svedoci tvrde". Precizirao je da su ubistvo počinili "pripadnici vojne policije".

Do ubistva 77 Muslimana u Velagićima, po svedoku, došlo je posle napada muslimanskih ekstremista na kolonu JNA u povlačenju. Pošto mu je tužiteljka predočila da su samo dva počinioca iz VRS bila pritvorena i da je protiv njih bustavljen sudski postupak, Adamović je ostao pri iskazu da su lokalne vlasti u Ključu odmah uhapsile 12 počinilaca i predale ih sudu u Banjaluci.

2024 © - Vesti online