Sreda 04.12.2013.
17:03
Srna

Island otpisuje građanima stambene kredite

Island vodi politiku kako misli da treba, i ne obazire se na EU
 

Analiza je pokazala da taj teret ima direktan uticaj na islandsku valutu, jer je ukupna vrednost ekonomije te male zemlje na nivou od oko 14 milijardi dolara.

Deo duga biće otpisan i građani neće morati da ga vraćaju, a deo će biti vraćen tako što će Islanđani opterećeni kreditima biti oslobođeni poreza na tri godine! Vlada Islanda će "namaći" novac za ovu meru tako što će - povećati porez na finansijske institucije!

Islandski premijer Sigmundur David Gunlaugson na ovaj način ispunjava obećanje dato u predizbornoj kampanji da će stanovništvu otpisati deo kreditnih dugova.

Islanđani procenjuju da će ovom merom povećati BDP i podupreti štednju. Od kada je izbila svetska ekonomska kriza 2008. godine, banke na Islandu oprostile su oko dve milijarde dolara duga. Ove mere naišle su na osudu Međunarodnog monetarnog Fonda i Svetske banke.

Island je odustao od članstva u EU neposredno pred sam ulazak u tu asocijaciju, i to zbog procene da bi im članstvo samo štetilo u ekonomskom pogledu. Ova zemlja je svojevremeno izbegla finansijski slom kada je, suprotno merama EU, odlučila da ne spasava nelikvidne banke.

2024 © - Vesti online