Sreda 04.12.2013.
15:36
Beta

Srbija traži srpske zakone, Priština i EU protiv

Američka ambasadorka ne dozvoljava da se pravi nova Republika Srpska
 

Taj dnevnik, takođe, prenosi i izjavu američke ambasadorke na Kosovu Trejsi En Džejkobson koja upozorava zvaničnu Prištinu da bude pažljiva i da ne dozvoli da se na Kosovu formira nova Republika Srpska.

Ambasadorka SAD, kako prenosi Koha ditore, veruje da rukovodstvo devet opština sa liste "Srpska" neće predstavljati opasnost za Kosovo, ali je pozvala da se obrati puna pažnja da se ne formira Republika Srpska.

"Mislim da svaka opasnost može da se minimalizuje putem razgovora ali mislim da treba da budemo jako pažljivi da ne dobijemo još jednu Republiku Srpsku", rekla je Džejkobson.

Priština i Beograd su počeli proces intenzivnih pregovora za formiranje zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom odmah po završetku lokalnih izbora. Sadržaj statuta i aspekti povezani sa ovlašćenjima te buduće asocijacije predstavljaju sporno pitanje za obe strane.

"Zahtevi srpske strane su bili uključivanje u taj dokument (Statut zajednice) zakonskih odredaba Srbije. To neće biti moguće jer ni Brisel nije želeo da ih posluša u tom delu. Ali sada insistiraju da u Statutu budu nabrojana ekskluzivna ovlašćenja koja će zajednica imati nad opštinama", rekao je za "Kohu ditore" izvor koji je uključen u dijalog Kosovo-Srbija.

Vlada Kosova je u saopštenju potvrdila informaciju da su u Briselu počeli intenzivni sastanci radnih grupa. "Nismo spremni da damo veća ovlašćenja Asocijaciji od onih koje su opisane u sporazumu", rekao je sagovornik Kohe.

2024 © - Vesti online