Sreda 04.12.2013.
13:56
Beta

FP: EU žele samo zemlje van nje

EU nepopularna među svim čalnicama, ali i dalje poželjna za one van nje
 

Od kada su ukrajinske vlasti odbile da potpišu sporazum o pridruživanju sa Briselom o kojem su godinama pregovarale, opozicija je na ulicama, maše evropskim zastavama i traži nastavak približivanja Uniji, odnosno smenu predsednika Viktora Janukoviča koji je popustio pod pritiscima Rusije.

Evropska unija je model, izvor inspiracije po demokratiji, pravnoj državi, a tu su i otvaranje tržišta i željeni rast životnog standarda, rekao je jedan evropski izvor. Za Ukrajince sporazum o povzivanju sa EU je "simbol", "ključ koji im otvara put ka Evropi", rekao je jedan evropski diplomata i dodao da Ukrajinci više ne mogu da podnesu autoritarnu vlast, postkomunistički mentalitet, političku nepravdu i ekonomsko propadanje.

"Srbija hita brzinom puža"

 

Tačno je da je Hrvatska ušla u Uniju 1. jula, ali, opšte uzev, proširenje je izgleda na mrtvoj tački, navodi Frans pres i dodaje da proces približvanja balkanskih zemalja EU ide "brzinom puža", a da se i ne govori o pregovorima sa Turskom koji su dugo blokirani. Što se tiče bivših sovjetskih republika, sa izuzetkom tri male baltičke zemlje koje su ušle u EU 2004. godine, Evropljani im nisu nikad ni ponudili tu perspektivu, navodi francuska agencija.

Uprkos teškoćama pri integraciji, proevropsko osećanje je jako i na Balkanu koji se takođe oslobodio komunizma pre no što je zapao u rat tokom 1990-ih, navodi agencija Frans pres. "Te zemlje i dalje imaju živo sećanje na sukobe, traže stabilnost, a jedini put ka tome je evropski projekat", rekao je jedan evropski izvor.

Suprotno tome, u brojnim državama EU, a posebno u zemljama najteže pogođenim krizom, podrška evropskoj građevini je znatno opala, i strahuje se od porasta uticaja evroskeptičnih partija na izborima za Evropski parlament sledeće godine.

Ljudi iz Zapadne Evrope koji skoro 70 godina žive u demokratiji i otvorenoj privredi, smatraju te slobode očiglednim i ono što "podstiče njihove susede na istoku njih ostavlja hladnim", rekao je Jan Tešo, iz centra Karnegi Jurop.

On je naveo više razloga za nepoverenje građana Unije prema proširenju - u očima mnogih istočne i balkanske zemlje su udaljene od srca Evrope, kriza doprinosi povlačenju u sebe i odbacivanju drugih, proširenje se češto povezuje s idejom globalizacije, donosi osećaj da se Unija razvodnjava i slabi.

Svi ti razlozi objašnjavaju sve veći otpor evropske javnosti i evropskih vođa prema prijemu novih članova, navodi agencija Frans pres. U anketi Evrobarometra objavljenoj proletos, 52 odsto Evropljana je reklo da je protiv proširenja članstva.

Iz straha od dolaska radne snage sa istoka - takozvanog "poljskog vodoinstalatera" koji po niskoj ceni otima posao zapadnom kolegi, evropska javnost je nepoverljiva prema proširenju, navodi francuska agencija.

2024 © - Vesti online