Sreda 04.12.2013.
12:37
Vestionline

Kinezi upozorili Bajdena da pazi šta priča

Bajden došao prvo u Tokio da potvrdi savezništvo sa Japanom
 

Bajden bi danas trebalo da razgovara s kineskim predsednikom Si Đinpingom i potpredsednikom Li Juančaom, a na dnevnom redu će sigurno biti nedavno proglašavenje zone protivvazdušne odbrane nad spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru, o čemu je Bajden u utorak razgovarao u Japanu.

"Ako Sjedinjene Države stvarno žele da smanje napetosti u regionu prvo moraju da prestanu da budu popustljive prema Tokiju, koji balansira prema ratu", naglašava list.

Bajden je juče u Tokiju pozvao Japan i Kinu da nađu način za smanjivanje napetosti, koje je izazvalo kinesko proglašavanje zone protivvazdušne odbrane nad spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru.

Sjedinjene Države su vrlo jasno rekle da će poštovati obveze američko-japanskog sporazuma koji traži da brane ostrva koje Japan kontroliše i zove Senkaku, a Kina Diaoju, ali ne bi želele da budu uvučene u bilo kakav vojni sukob između azijskih rivala.

Japan je u ponedeljak ponovio da su i Tokio i Vašington odbacili odluku Pekinga o uspostavljanju zone protivvazdušne odbrane koja uključuje ostrva u središtu kinesko-japanskog spora, ali su uprkos tome tri velike američke aviokompanije, delujući u skladu sa savetom vlade, izvestile Kinu o svojim letovima kroz tu zonu.

2024 © - Vesti online