Četvrtak 05.12.2013.
08:00
B92

Kako sprečiti nastanak karijesa?

Ako želite zdrave zube, morate im posvetiti dužnu pažnju
 


Osobe koje gotovo u potpunosti izbegavaju slatkiše budu neugodno iznenađene kada otkriju da imaju karijes, jer su do tada smatrale, iako sasvim pogrešno, kako su slatkiši jedini uzročnici karijesa. Međutim, postoji nekoliko velikih zabluda po pitanju onoga šta tačno uzrokuje karijes i kvarenje zuba.


Ah, te bakterije... i, ura, te bakterije!

Kao i mnogi drugi sistemi u našem telu, oralno zdravlje u velikoj meri oslanja se na bakterije. Postoje milioni bakterija koji žive u našim ustima, neke su dobre, a neke su loše. Ne postoji način na koji se potpuno mogu eliminisati loše bakterije u ustima, ali se njihov broj može ograničiti redovnim četkanjem i čišćenjem zubnim koncem. Dobre bakterije čine dobre stvari kao što je jačanje imunološkog sustava, a loše bakterije uzrokuju karijes i parodontalne bolesti.


Ako je karijes uzrokovan lošim bakterijama, kako se to uopšte odvija? Taj deo odnosi se na šećer. Ono što stavljate u jelo koje jedete izuzetno je važno, a ono što jedete i pijete direktno utiče na vas od trenutka kada dospe u usta. Suprotno uvreženom mišljenju, šećer se 'ne lepi' za zube i uzrokuje karijes, već kada popijete slatka pića ili jedete šećer i ugljene-hidrate loše bakterije upravo te šećere i skrob koriste kao hranu. To znači da bilo koji ugljeni-hidrat može doprineti kvarenju zuba, čak i hrana koja deluje potpuno bezopasno.


Kada loše bakterije pojedu ostatke čestica hrane u ustima, proizvode kiselinu koja uništava gleđ. To omekšavanje gleđi početak je karijesa, a ako se ništa ne poduzme po tom pitanju, zub će biti sve jače oštećen. Onog trenutka kada karijes dotakne dentalni sloj (sloj ispod gleđi), širi se i proces postaje sve brži i na kraju stiže do živca unutar zuba. Upravo zbog toga, važni su redovni odlasci kod zubara jer što se karijes ranije uoči, to će šteta biti manja.


Živeo zubni konac!

Konac za zube: Mala muka za veliku korist

Jedna trećina površine zuba nalazi se između zuba, a to područje je teško dosegnuti četkicom. Zubni rendgen omogućava da se to područje bolje pogleda i dijagnostifikuje kvar zuba, ako ga ima. Zubni je konac pak jedini način da pravilno očistite taj deo zuba, pa čak i ako koristite najbolju četkicu. Osim toga, zubni konac čuva desni zdravima.


Da bi vaši zubi ostali što duže zdravi, potrebno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila. Naravno, genetika igra prilično veliku ulogu pa tako neki ljudi imaju prirodno jaču gleđ, a drugi imaju jednostavno veći broj loših bakterija. Valja imati na umu kako je karijes 'zarazan' pa tako loše bakterije mogu preći iz jednih usta u druga.


Korisne žvake bez šećera

Najlakši način umanjenja pojave karijesa pomno je četkanje zuba i čišćenje zubnim koncem posle obroka ili međuobroka. Takođe, ograničavanje šećera i ugljenih-hidrata uveliko će poboljšati šanse za održavanje jake gleđi. Ako niste u prilici da operete zube, barem žvaćite žvake bez šećera jer ćete tako podstaći proizvodnju pljuvačke (ona neutrališe kiselinu) i pijte vodu kako biste isprali čestice hrane.


Ograničite unos kisele hrane i pića, poput citrusa i vina, a ako imate refluks kiseline, svakako biste trebalo da se posavetujete sa lekarom. Bilo koja vrsta gaziranih bezalkoholnih pića, čak i običan sok nagriza gleđ, a ako ne možete da ih se odreknete, onda ih barem pijte na slamku kako biste ograničili izloženost zuba.


Ako imate već štetu na zubima nastalu kiselinom, fluor može pomoći jačanju gleđi. Kada je reč o oralnom zdravlju, postoje mnoge stvari koji možete učiniti po pitanju prevencije. Zubni karijes deo je života i starenja, ali kvalitetna nega i čišćenje zuba mogu znatno doprineti oralnom zdravlju.

2024 © - Vesti online