Sreda 04.12.2013.
12:42
D. N. P. - Vesti

"Pre će Sandžak postati deo BiH nego Republika Srpska deo Srbije"

Foto: Ilustracija
 

Pretnje Sefera Halilovića objavila je turska agencija Anadolija, a preneli su ih brojni portali i mediji u Sandžaku na kojima se razvila ozbiljna diskusija stotina Bošnjaka iz ovog dela Srbije, ali i inostranstva.

Dok većina podržava Halilovićeve pretnje sa "bravo, generale" i "ukinućemo Republiku Srpsku" uz otvorene pretnje Srbiji i Republici Srpskoj, manji broj trezvenijih podseća da se radi o neuspešnom i smenjenom komandantu, penzioneru i lideru minorne stranke, bez uticaja u BiH, koji galamom i pretnjama želi da dobije koji politički poen i glas ekstremista u Bosni.
 

Ganić Sandžaku "daje" republiku

Bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić, takođe poreklom Sandžaklija, podsetio je iz Sarajeva da je tokom Drugog svetskog rata Sandžak imao autonomiju (pod upravom Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka - ZAVNOSA) i da je na zasedanju AVNOJ-a u Jajcu "imao status republike". Sve to ukinuto je 1945. godine i od tada je Sandžak, nakon što je podeljen između Srbije i Crne Gore, "trusno i neuralgično područje". Ganić Sandžak vidi kao evropsku regiju u Evropskoj uniji.

- Povlačenje paralele između Republike Srpske i "Nezavisnog Kosova" nema istorijsku realnost, Sandžak je bio deo srednjovekovne i osmanlijske Bosne sve do Berlinskog kongresa, Republika Srpska nikada nije bila deo Srbije - kaže Halilović.


On je naglasio da "Milorad Dodik i Tomislav Nikolić svojom retorikom i pretnjom otcepljenjem Republike Srpske šalju lažne nade svom narodu i dodvoravaju se nacionalistima u Republici Srpskoj i Srbiji kako bi ostali na vlasti".


- Ako Dodik i Nikolić nastave sa tom pričom i tom retorikom, neka znaju da su objavili rat Bosni i Hercegovini i neka znaju da će taj rat izgubiti. Mi do sada nismo pokretali ovu temu da ne bismo bili remetilački faktor u Bosni, ali sada je došlo vreme da Republici Srpskoj poručimo da Dejtonski mirovni sporazum više ne vredi - istakao je Halilović. - Mi nikada nećemo doći u situaciju da kažemo: "Evo vam, nosi vas đavo." Mi ćemo pre doći u situaciju, a to vreme se očito primiče, da kažemo da Dejtonski ustav više ne vredi.


Halilović je još rekao da "oni moraju znati da objava secesije znači i objavu rata".
- Iz Bosne mogu izneti samo onoliko zemlje koliko mogu zadržati na cipelama, BiH će ostati nedeljiva, nezavisna i suverena, kome se živi sa druga dva naroda, dobro je došao, sigurno. Kome se ne živi, sretan mu put - poručio je na kraju Sefer Halilović.
Na opasku da bi njegove poruke mogle biti protumačene kao novi poziv na rat u Bosni, on je rekao da sve što kaže treba shvatiti kao "dobronamerno upozorenje".

2024 © - Vesti online