Sreda 04.12.2013.
01:41
Beta

"Francuzi se povlače s Kosmeta"

Francuski kontigent Kfora povlači se iz južne srpske pokrajine
 

Povlačenje francuskih vojnika iz Kfora biće postepeno do juna 2014. godine, u okviru redovne zamene snaga te misije u kojoj još ima oko 5.000 vojnika.  "Svi znamo da Francuska ima brojne angazmane u drugim operacijama", rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen na najavu povlačenja francuskih vojnika, uoči sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse u Briselu.
 

Nemačka se protivi povlačenju Kfora

Neke zemlje, kao što je Nemačka koja sa 700 vojnika ima najveći
kontingent u sastavu Kfora, protive se brzom povlačenju Kfora dok je situacija još "napeta" na severu Kosova, uprkos nedavno potpisanom sporazumu o normalizaciji između Beograda i Prištine, navodi agencija Frans pres.

Francuska je, rekao je Rasmusen, znatno doprinela Kforu i "verujem na osnovu principa solidarnosti da ćemo biti u stanju da nadoknadimo odlazak" francuskh vojnika.


Francuska učestvuje u međunarodnim snagama Kfora od njihovog uspostavljanja 1999. godine, na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN. Ona je u okviru Kfora imala 5.900 ljudi 2000. godine, od kada postepeno smanjuje svoj kontingent.


Pariz opravdava svoju odluku učestvovanjem u mirovnim operacijama u Maliju i uskoro u Centraloafričkoj Republici, što od Francuske zahteva znatne snage, rekao je jedan diplomatski izvor. 


Francuska će međutim ostati u komandi Kfora, i biće spremna da pošalje pojačanja ako to bude zahevala bezbednosna situacija na Kosovu.  Najava povlačenja Francuza dolazi u jeku debate o tome da li je osnovano da se na Kosovu drže tako brojne snage Kfora, i o mogućnosti da se odgovornost Kfora prebaci na Evropsku uniju.

2024 © - Vesti online