Sreda 04.12.2013.
02:50
Beta

Putin: Više nas je kod Severnog pola zbog SAD

Putin je rekao da ne predviđa sukob Rusije i SAD, već da je zabrinut zbog namera SAD.

Ne predviđam sukob Rusije i SAD, već sam zabrinut zbog namera SAD: Putin

Ruski predsednik je to rekao na sastanku sa studentima, odgovarajući na pitanje o tome šta misli o predlogu da se sve zemlje povuku iz oblasti Severnog pola da bi pomogle zaštitu životne sredine, što je Putin ljutito odbacio.

- Stručnjaci vrlo dobro znaju da je američkim raketama potrebno 15-16 minuta da stignu do Moskve ako su lansirane iz Barencovog mora", rekao je Putin, ukazujući na deo Severnog ledenog okeana blizu Rusije.

SAD retko govore o kretanju svojih podmornica s nuklearnim naoružanje, ali se veruje da one patroliraju sirom sveta.

Putin je opisao arktički region kao izuzetno značajan za ruske ekonomske i bezbednosne interese, i naveo da su tamo ogromne količine nafte, gasa i drugih sirovina.

Ukazujući na neophodnost saradnje Rusije sa SAD i drugim zemljama, ruski predsednik je dodao da Moskva mora uzeti u obzir prisustvo američke Ratne mornarice.

- Polazim od pretpostavke da mi nikada nećemo biti uključeni u globalni konflikt, posebno ne sa zemljama poput SAD. Naprotiv, mi moramo razvijati saradnju i partnerstvo, i mi imamo sve prilike za to, uprkos suprtonim argumentima. Ali, podmornice su tamo, i u njima su rakete, rekao je Putin.

Ruska vojska obnavlja vojnu bazu na Novim sibirskim ostrvima, zatvoreno od raspada Sovjetskog Saveza. Ruski zvaničnici tvrde da je ta baza ključna za zaštitu plovnih puteva koji kroz Severni ledeni okean povezuju Evropu sa regionom Tihog okeana.

Rusija, SAD, Kanada, Danska i Norveška pokušavaju da učvrste vlast nad delovima Arktika za koje se veruje da sadrže četvrtinu neotkrivenih svetskih rezervi nafte i gasa.

2024 © - Vesti online