Utorak 03.12.2013.
23:17
Beta

"Sad svi vide da je Briselski sporazum dobar za Srbe"

Dačić: Sada bi opštine trebalo da donesu odluke hoće li ući u zajednicu. Onda se bira rukovodstvo, predsednik, izvršni organ i definišu se nadležnosti....
 

- Implementacija je u toku, radne grupe su zasedale. Ima još nerešenih pitanja, naročito u oblasti pravosuđa i to je najkomplikovanija oblast, odnosno koje su to forme u koje prerastaju srpski sudovi na Kosovu, rekao je Dačić i ocenio da je bitno da se u policiji i pravosuđu poštuje etnička struktura, odnosno da tamo gde žive Srbi, oni i budu zaposleni, što je i zahtev koji je prihvatila međunarodna zajednica.

Premijer je rekao da se otvaraju i druge teme kao pitanje vlasništva i položaja Srpske pravoslavne crkve.

"Mislim da je međunarodna zajednica zadovoljna onim što smo uradili a mi smo se zaista trudili da budemo konstruktivni i nastavićemo i dalje", kazao je Dačić i dodao da je zadovoljan rezultatima lokalnih izbora na Kosovu.

"Mislimo da je Srpska lista, koju je Vlada podržala, postigla izvanredne rezultate. Time je pokazano da građani na Kosovu i Metohiji imaju poverenje u Vladu Srbije i da u narednom periodu treba zajedno da radimo na implementaciji Briselskog sporazuma", kazao je Dačić.

Sada se najbolje vidi, smatra Dačć, da je prihvatanje Briselskog sporazuma bilo u interesu srpskog naroda kako bi se uspostavio legalan i legitiman oblik organizovanja srpskih opština na Kosovu i Metohiji. Na predstojećim sastancima će se razgovarati i o pravljenju Statuta Zajednice srpskih opština.

"Sada bi opštine trebalo da donesu odluke hoće li ući u zajednicu. Onda se bira rukovodstvo, predsednik, izvršni organ i definišu se nadležnosti. Planirali smo da sedište bude u severnoj Mitrovici i zato smo insistirali da Srbi u severnoj Mitrovici izađu na loaklne izbore, jer je logično da tu bude centar zajednice srpskih opština",
kazao je Dačić i istakao da je Srbija zaslužila odluku o početku pregovora, da bi svaka drugačija odluka bila nepravedna i nekorektna i da bi Srbija bila time kažnjena za sve ono što je dobro uradila.

2024 © - Vesti online