Sreda 04.12.2013.
08:00
b92.net

Kako izgleda priprema vozila za testove sudara?

Foto: Ilustracija
 

Uz EuroNCAP, IIHS je najpriznatija organizacija za ispitivanje bezbednosti novih modela automobila. I dok EuroNCAP testira vozila za evropsko tržište, njihove kolege isto to rade sa novim modelima namenjenim kupcima u Sjedinjenim Državama.

Kada se testovi završe, do nas stižu sumirani rezultati i ocene, uz originalne video snimke različitih vrsta sudara. Međutim, ono što ne vidimo, a što predstavlja najsloženiji i najzahtevniji deo procesa testiranja, jeste priprema automobila za test.

Zbog toga je IIHS odlučio da napravi kratki film o tome šta je sve potrebno uraditi na vozilim pre test-sudara:

Osim postavljanja testnih lutaka, mernih instrumenata i kamera, neophodno je istočiti tečnosti iz svih sistema kako se ne bi razlile posle sudara, a gorivo iz rezervoara treba zameniti odgovarajućom tečnom supstancom sa markerom, da bi se videlo da li i gde gorivo curi nakon sudara.

Težina, dimenzije i raspored mase testne lutke moraju odgovarati parametrima prosečnog odraslog čoveka. Takođe, potrebno je izvršiti i merenja između određenih tačaka na vozilu kako bi se posle sudara merenje ponovilo i utvrdio stepen deformiteta.

2024 © - Vesti online