Utorak 03.12.2013.
17:34
Vestionline

Nišu od Vatikana neobičan spomenik

Nišlije obilaze spomenik i zagledaju neobični prikaz ptice/krsta/raspeća/Konstantina Velikog

Spomenik, visok oko pet metara, postavljen na Niškom keju u blizini Gradske kuće, a posvećen je obeležavanju 17 vekova od donošenja Milanskog edikta. Otkrili su ga gradonačelnik Niša Zoran Perišić i generalni vikar fra Lepolod Rohmes.

"Neka ovaj gest dobre volje i uvažavanja bude temelj budućih bratskih odnosa i međusobnog uvažavanja svih religijskih zajednica u Nišu", rekao je Perišić zahvaljujući poklonodavcima, Katoličkoj crkvi.
 

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predajući spomenik na simboličan način niškom gradonačelniku na ceremoniji u Gradskoj kući, rekao je da to predstavlja krunu jubilarne godine i da ova donacija govori koliko je bitno shvatiti znakove vremena i na njih pravovremeno, jasno, odlučno poput Konstantina Velikog odgovoriti.

"Naziv ove skulpture proročanski nas upozorava da smo svi mi pozvani na nove metamorfoze i nove preobražaje i uspone", kazao je Hočevar.
 

Glumac Nenad Jezdić pročitao je opis bronzane skulpture iz pera ruskog mitropolita Ilariona Alfejeva. a otkrivanje spomneika blagosiljao je niški župnik fra Niko Josić.

2024 © - Vesti online