Utorak 03.12.2013.
15:44
Beta

Beograd: Autoškole u protestnoj vožnji

Foto: Ilustracija
 

Kroz centar Beograda, uz zvuke sirena i uključene migavce, prošla je duga kolona automobila auto-škola iz Beograda, Novog Sada i mnogih drugih gradova u Srbiji.

Njihovi automobili oblepljeni su transparentima kojima se traži poštovanje ustavnog prava na rad i promena propisa koji regulišu rad autoškola. Zbog protestne kolone, saobraćaj u centralnim beogradskim ulicama je donekle usporen.

Pročitajte još: Skuplja obuka gasi auto-škole

Privatne autoškole tvrde da su novi propisi u toj oblasti "nerealni i neracionalni" i da većina njih ne može da ih ispuni, zbog čega ne ispunjavaju uslove za dobijanje dozvole za rad.

Privredna komora autoškola Srbije navodi da je zbog nedobijanja novih dozvola za rad oko 900 auto škola u Srbiji zatvoreno od 26. oktobra, čime je prekinuta obuka oko 50.000 vozača.

Novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisano je, između ostalog, da svaka autoškola mora da ima poligon dugačak 51, a širok sedam metara koji bi, prema navodima udruženja auto-škola, koštao više od 100.000 evra, kao i prostorije od najmanje 25 kvadratnih metara i 17 vozila u svom vlasništvu.

2024 © - Vesti online