Utorak 03.12.2013.
14:43
Srna, Vestionline

Magnetna rezonanca, parkiranje i intuicija - svedoci ljubavi!

Jedan mozak može mnogo, ali dva - mogu sve
 

Ovako ćete bez problema razumeti kako istraživanje u kojem se koristi magnetna rezonanca, kojom se utvrđuje da žene bolje intuitivno razmišljaju, a da se muškarci bolje parkiraju, govori da je bolje da dve jedinke čiji mozgovi različito funkcionišu zajedno koračaju kroz život, nego da to radimo svako ponaosob.


A kad je o samom istraživanju reč - naučnici su otkrili da je ženski mozak bolje prilagođen obavljanju više zadataka ođednom (tzv. "multitasking"), dok muški mozak bolje reaguje pri fokusiranju na pojedine zahtevne zadatke.


U naučnom istraživanju na uzorku od 949 mladih muškaraca i žena (najvećem ispitivanju ovog tipa), uz korišćenje magnetne rezonance, locirana je povezanost različitih delova mozga.


Istraživanje je pokazalo da žene imaju daleko bolju povezanost leve i desne strane mozga, dok je kod muškaraca izraženija aktivnost u pojedinim delovima, naročito malom mozgu koji kontroliše motoričke sposobnosti.


Muškarci, takođe, imaju bolju povezanost prednjeg i zadnjeg dela mozga, što im omogućava da brže percipiraju informacije i upotrebe ih prilikom izvršavanja kompleksnih zadataka. To znači da muškarci bolje uče da plivaju ili da parkiraju itd...


Istraživanje je pokazalo da će žene, ako dobiju zadatak koji uključuje logičko i intuitivno razmišljanje, posao odraditi bolje, navode naučnici. Istovremeno, ako je potrebno neki zadatak odraditi odmah - muškarci će biti bolji.


Ove razlike u funkcionalnosti mozga kod žena i muškaraca postaju izražene tek nakon puberteta - napominju naučnici

2024 © - Vesti online