Utorak 03.12.2013.
12:30
Srna

U Siriji najviše ratnika iz BiH

Ratnici u Siriji ne znaju za milost
 

Direktor odeljenja koji analizira trendove u terorizmu pri FFI-ju Tomas Hedžhamer je u nekoliko poslednjih obraćanja javnosti upozorio da su ti borci potencijalna pretnja za sigurnost Evrope.

Pročitajte još:

1. Džihadisti: Ubijaćemo sve pred sobom

2. Balkan u opasnosti: Sve veći broj ratnika džihada!

"Kada se vrate u svoje zemlje, zasigurno će se neki od njih angažovati u mogućim terorističkim delovanjima. To je skoro neizbežna pojava, mada se ne mora desiti da se upuste u terorizam", rekao je Hedžhamer.

Između ostalog, on navodi da se između 200 i 400 militanana iz Velike Britanije, Nemačke i Francuske bori na strani islamskih militanata u Siriji.

"Najveći broj militanata, računajući po milionu stanovnika, međutim, dolazi iz BiH. Ta zemlja od nekih 3,5 miliona stanovnika ima u Siriji angažovano oko 60 ljudi", dodao je Hedžhamer.

"Dnevni avaz" ukazuje na činjenicu da sve više devojaka napušta BiH i sa svojim šerijatski venčanim muževima odlaze na sirijska ratišta.

Pozivajući se na policijske izvore, ovaj list navodi da su se devojke, koje su trenutno u ratnoj zoni, međusobno poznavale, a dugo vremena provele su van domova zbog studiranja. Zbog toga njihovi roditelji nisu ni sumnjali da ih selefijske vođe vrbuju i navode na odlazak u ratni pakao.

2024 © - Vesti online