Sreda 04.12.2013.
00:15
M. STANIMIROVIĆ - Vesti

Mogu li se pomiriti partizani i četnici (3): Danas smo svi nezaposleni

Milić Vukić
 

Bronzani spomenik Titu, visok 4,8 metara, rad vajara Frana Kršanića, već 22 godine stoji u dvorištu Narodnog muzeja Užice, od kada je uklonjen 28. avgusta 1991. godine po zaključku Izvršnog saveta Skupštine opštine. Poslednjih nedelja rasplamsale su se polemike oko serije "Ravna gora".

Žrtve kraljevske vojske  1941-1945.

x Nedićevci ubili 95 ljudi
x Ljotićevci ubili 97 ljudi
x Četnici ubili 1.052 čoveka
x Četnici predali Nemcima 312 partizana
Žrtve partizana i nove vlasti 1941-1947.
x Partizani streljali 252 čoveka
(Podaci za užički okrug iz knjige Gojka Škora „Istina je u imenima")

- Mi stariji članovi SPO-a koji smo u školi učili samo partizansko viđenje Drugog svetskog rata čekasmo i dočekasmo da svi građani ove zemlje vide i drugu stranu medalje. Srećan sam i ponosan što se u ovo teško vreme kad nema dovoljno sredstava ni za zadovoljenje osnovnih životnih potreba nađoše novac da se snimi ovakav projekat koji će demistifikovati Drugi svetski rat na našim prostorima.

- Dok se sve tajne ne otkriju, dok se svi grobovi ne otkopaju nama nema napretka ni u jednoj sferi društvenog života. Nakon emitovanja ovih nekoliko epizoda mogu reći da će mržnje i podele između četnika i partizana i naslednika njihovih ideja splasnuti, a s tim je ostvaren cilj ove serije - kaže za "Vesti" Milomir - Ito Cvetković, predsednik Okružnog odbora SPO-a.
 

Petar Ristović

Sličnog mišljenja je i Petar Ristović, šef odborničkog kluba SPO-a u gradskoj skupštini.
- Ne mogu ništa da kažem o seriji na osnovu nekoliko epizoda. Pozitivno je što se prvi put posle skoro 70 godina emituje jedna serija o vojsci koja je bila legalna i legitimna, koja je prethodnih godina predstavljena na najgori mogući način kao izdajnička i fašistička. Na temeljima takvog odnosa prema Draži Mihailoviću i njegovim saborcima vaspitavane su čitave generacije, a Hitler je uvažavao Dražu kao velikog protivnika.

Zdravko Jakšić

Koliko je meni poznato, kod nas je snimljeno oko 300 partizanskih filmova gde se glorifikuju partizani, a devastiraju četnici. Dobro je što su odškrinuta vrata istorije da građani Srbije i naša dijaspora vide da je četnički pokret bio antifašistički. Nadam se da će Radoš Bajić ispuniti obećanje koje je dao i prikazati događanja u Drugom svetskom ratu na objektivan način.


U gradskom odboru SUBNOR-a ovih dana su i iščekivanju odluke odbornika gradske skupštine o vraćanju spomenika Josipa Broza na Trg partizana, ali su bili raspoloženi za razgovor.


- Teško će jedna TV serija razrešiti podele između četnika i partizana. Na srpsku nesreću, podele se nižu u kontinuitetu. Počele su od Karađorđevića i Obrenovića i nastavljaju se. Da li je to naša sudbina ili smo skloni podelama, ne bih znao da odgovorim. U seriji ćemo dobiti umetničku istinu, a mišljenja sam da istoriju treba prepustiti istoričarima. Niko nije bezgrešan ni čedan, niko nije crn u svim svojim segmentima.

- Treba da prestanemo da se delimo, već da gradimo bolje društvo, da idemo napred. Moramo se okrenuti saradnji, toleranciji, rešavanju životnih pitanja, nezaposlenosti koja pogađa sve, i potomke partizana i četnika. Nisam ostrašćen i nikad nisam bio ekstremista - kaže Milić Vukić, sekretar gradskog SUBNOR-a.


Zdravko Jakšić, predsednikk SUBNOR-a Zlatiborskog okruga i predsednik gradskog SUBNOR-a smatra da su prve epizode serije vrlo korektno urađene i da će je gledati do kraja, ali će svoj sud izneti nakon odgledanih svih epizoda. Kažu da narod koji poznaje svoju prošlost zna što mu je činiti u sadašnjosti i kako da kreira svoju budućnost. A prošlost je uvek puna crnih rupa...

Sutra - Mogu li se pomiriti partizani i četnici (4): Zločinci su lokalne kabadahije

2024 © - Vesti online