Utorak 03.12.2013.
07:46
Beta

"Hrvatska: Konzervativci - liberali 2:1"

Hrvati dvotrećinskom većinom glasali da u Ustav uđe definicija da je brak zajednica muškarca i žene
 

Na nedeljnom referendumu, 65,87 odsto građana podržalo je unošenje u Ustav definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene, dok ih je 33,51 odsto bilo protiv. Pravo glasa imalo je 3,8 miliona birača, ali je na birališta izašlo svega njih oko 38 odsto.

Puhovski je u izjavi za agenciju Beta rekao da su rezultati referenduma o braku očekivani, jer se takav odnos konzervativnih i liberalnih snaga u zemlji stalno pokazivao.

"Rezultati su očekivani i pokazuju da je Hrvatska u odnosu 2:1 podeljena između katoličko-konzervativne i liberalno-leve", ukazao je Puhovski. On je dodao da se pokazala i geografska podela na liberalniji sever i zapad, te konzervativniji istok i jug. Ocenio je, međutim, da to ne znači jačanje konzervativnosti u zemlji budući da se takav odnos snaga u Hrvatskoj i ranije pokazivao.

Prema njegovom mišljenju, rezultatima referenduma, odnosno unošenjem u Ustav definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene ništa se faktički neće promeniti, jer takva odredba već postoji u zakonu.

Referendum o braku je raspisan na osnovu oko 750.000 potpisa koje je prikupila izrazito konzervativna građanska inicijativa "U ime obitelji", uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orijentisanih političkih stranaka.

2024 © - Vesti online