Ponedeljak 02.12.2013.
23:37
Beta

Ambasada SAD oduševljena kako je tzv. Kosovo sprovelo izbore

Tzv. Kosovo je uspelo da sprovede kredibilne i transparentne izbore i 2. krug je protekao glatko i bezbedno (ako izuzmemo napad na ekipu RTV Puls): Ambasada SAD
 

U saopštenju Ambasade navedeno je da se SAD raduju saradnji sa svim opštinskim zvaničnicima, kojima su građani dali glas.

U saopštenju ambasade navodi se da "uprkos izveštajima o nekim nepravilnostima - od kojih je većina prijavljena policiji i tužilaštvima na Kosovu - preliminarni rezultati govore da je većina građana učestvovala u procesu koji je tekao glatko, bezbedno i
kredibilno".

Napori koje je CIK uložio u saradnji sa Kosovskom policijom i tužilaštvom su dokaz, kako Ambasada ocenjuje, da je Kosovo posvećeno vladavini prava.

Ambasada očekuje da će kosovska policija i tužilaštvo pažljivo pratiti i istražiti navode o krađi glasova i zastrašivanju.

"Preliminarni izveštaji navode da je Kosovo uspelo da održi napredak zabeležen tokom prvog kruga izbora, i ilustruju da je Kosovo u potpunosti sposobno da sprovede kredibilne i transparentne izbore u saglasnosti sa međunarodnim standardima", navodi se u saopštenju i dodaje da ambasada SAD ohrabruje političke lidere, koji su pokazali hrabrosti i posvećenost u podršci slobodnim i fer izborima.

Ambasada je pozvala političare da nastave tako i sprovedu pravu izbornu reformu u skladu sa evropskim težnjama Kosova, dodaje se u izjavi.

2024 © - Vesti online