Ponedeljak 02.12.2013.
16:55
Beta

Veštak Trejnor: Srpski lideri stvarali državu

Republika Srpska je Ustavom bila definisana kao "država srpskog naroda" na "srpskim teritorijama": Trejnor
 

Patrik Trejnor je proučio brojne dokumente i napravio pregled formiranja i razvoju zasebnih institucija bosanskih Srba. Uspostavljanje Skupštine srpskog naroda u BiH, krajem oktobra 1991, svedok je označio kao "završni korak ka formiranju  zasebnog državnog entiteta" bosanskih Srba.

Trejnor je izjavio i da je Republika Srpska Ustavom bila definisana kao "država srpskog naroda" na "srpskim teritorijama", uključujući i one "na kojima je u Drugom svetskom ratu bio počinjen genocid", a "te teritorije su centralizovane do septembra 1992", kazao je on.

Odluku o stvaranju odvojenog srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova, koju je pomoćnik ministra Momčilo Mandić 31. marta 1992, uputio svima u jedinstvenom MUP BiH, Trejnor je naveo kao još jedan od "jednostranih poteza" srpskih lidera.

"Oni su veoma otvoreno izražavali svoje namere", naglasio je veštak optužbe.

Odlukom o formiranju Vojske RS, koju je Skupština donela 12. maja 1992. - po Trejnoru - Teritorijalna odbrana BiH je, kao oružana formacija Jugoslavije, pretvorena u vojsku "primerenu nezavisnoj državi". Po rečima svedoka, ni predsednik Srbije Slobodan Milošević, pri neslaganju o međunarodnim mirovnim planovima nije mogao da unese razdor u "jedinstveni politički front" koji su činili predsednik RS Radovan Karadžić i njegov najbliži saradnik Momčilo Krajišnik koji je bio na čelu Skupštine RS.

Karadžić i Krajišnik "bili su veoma uspešni u podeli BiH i uspostavljanju sopstvenih nezavisnih institucija", naglasio je Trejnor.

Unakrsno ispitujući svedoka, Mladićev branilac Miodrag Stojanović insistirao je da po, Ustavu SFRJ, promena granica nije bila moguća bez saglasnosti svih republika.

"To je bilo na snazi i 1991, ali je razvoj događaja na terenu potkopao tu odredbu", uzvratio je Trejnor, koji je, na sugestiju branioca, potvrdio da general Mladić nije bio član Vrhovne komande oružanih snaga RS na čijem je čelu bio Karadžić.

Mladićev advokat sutra će završiti unakrsno ispitivanje Trejnora.

2024 © - Vesti online