Ponedeljak 02.12.2013.
16:30
Beta

Ukrajina: Policija tukla i novinare

Jednog novinara 30 puta udarili pendrekom
 

Organizacija Telekritika, koja se bavi pravima medija i novinara, sastavila je listu sa imenima 43 reportera, fotografa i snimatelja od kojih su većina povređeni tokom sukoba policije sa demonstrantima u nedelju, prenosi agencija.

Među povređenima je nagrađivani ukrajinski novinar Denis Danko koji je, u izjavi koju prenosi lokalni list na engleskom "Kajiv Post", naveo da je zadobio desetine udaraca od policajaca.

"Svaki policajac koji je prošao pored mene udario me je pendrekom. Udaren sam ukupno 30 puta. Udarali su me po glavi, grudima, rukama", rekao je Danko.

Na fotografiji koja je objavljena u javnosti vidi se kako fotografu agencije Rojters Glebu Garaniću teče krv iz povrede na glavi. Prema izveštaju Rojtersa, jedan od snimatelja te agencije je "tučen rukama" i uništena mu je kamera.

Prema podacima ukrajinskih vlasti, u jučerašnjim sukobima kod sedišta vlade povređeno je stotinu policajaca. Gradske vlasti objavile su da je pomoć ukazana više desetinama ljudi, a da je 14 njih smešteno u bolnice.

Ukrajinska opozicija pozvala je svoje pripadnike da se danas okupe oko zgrade vlade, pošto je juče u znak protesta zbog odluke vlade da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, na ulice Kijeva izašlo par stotina hiljada ljudi.

2024 © - Vesti online