Ponedeljak 02.12.2013.
15:30
telegraf.rs

Podignut spomenik caru Dušanu u Skoplju

U centru glavnog grada Makedonije, Skoplju, podignut je spomenik Aleksandru Makedonskom
 

Albanski ustanak 2001. godine doveo je do ustavnih promena i uspostavljanje dvonacionalne vlasti u Skoplju, makedonske i albanske. Za malobrojne srpske partije nije bilo mesta, i to je uslovilo da se vremenom broj srpskog življa smanji. Danas Srbi čine između dva i pet odsto stanovništva Skoplja.

Car Dušan

Demokratska partija Srba u Makedoniji (DPSM) na čelu sa Ivanom Stoilkovićem počela je da se zauzima za svoja prava i načinila je značajni pomak za borbu manjina u prestonici Makedonije.

- Posle punih šest vekova i Presvetli car Dušan nam se vraća u Skoplje, na Mostu civilizacije. U njegovo vreme, Skoplje je bio prestonica jednog velikog carstva, svoju mudru vladavinu utemeljio je Zakonikom prozvanim Dušanov, koji se i danas izučava u istoriji svetskih pravnih nauka kao izuzetan – izjavio je Ivan Stoilković, predsednik DPSM na zasedanju petog kongresa ove partije.

Na mostu iznad Vardara postavljan je spomenik i kraljeviću Marku, pored cara Dušana, na samom ulazu zgrade Vrhovnog suda i Arheoloskog muzeja Makedonije.

Most ima oko 30 spomenika poznatih ljudi koji su živeli i radili na teritoriji Makedonije. Srpska livnica “Jeremić” uradila je sve statue koje su na ovom mostu i još nekoliko u projektu “Skopje 2014″.

2024 © - Vesti online