Ponedeljak 02.12.2013.
14:41
Beta

Jurišiću 12 godina za napad na Tuzlansku kolonu

Gore vozila JNA sa vojnicima u njima
 

Sud je utvrdio da je Jurišić kao dežurni operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla izdao naredbu za napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, iako je znao za prethodni dogovor o mirnom povlačenju vojnika JNA iz BiH. Jurišić je primio naredbu od svog pretpostavljenog, komandanta operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla Mehmeda Bajrića.

Osuđen je na 12 godina zatvora jer je izvršio krivično delo upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe. Ovo je druga presuda Višeg suda pošto je prvu kojom je takođe bio osuđen na 12 godina zatvora Apelacioni sud ukinuo 2010. godine.

Jurišić je u pritvoru proveo dve i po godine. Na izricanje presude nije došao jer je u bolnici. Njegov advokat Đorđe Dozet rekao je da njegov branjenik više neće dolaziti u Srbiju i najavio da će se žaliti na presudu Apelacionom sudu.

"Ilija Jurišić tri godine dolazi u Beograd po pravdu, on 15. maja 1992. godine nije ukaljao obraz i čast, stojim iza toga kao čovek i kao advokat", rekao je Dozet.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je tužilaštvo zadovoljno presudom Višeg suda. Vekarić je novinarima posle izricanja presude rekao da današnja presuda potvrđuje navode iz optužnice Tužilaštva za ratne zločine.

"Ovo je bilo suđenje visokog rizika, uz puno pritisaka na sud i političkih diskusija koje su se vodile. Drago nam je što se sud držao zakona i pravde", rekao je on.

2024 © - Vesti online