Ponedeljak 02.12.2013.
14:35
Index.hr

HR: Srpsko selo glasalo za gej brakove

Srbi borci za manjinska prava u Hrvatskoj
 

Definicija braka kao ekskluzivne zajednice muškarca i žene ući će u hrvatski Ustav, zahvaljujući 66 odsto ljudi koji su na prvom narodnom referendumu glasali za takvu ustavnu odredbu.

Pojedine opštine dalmatinskog zaleđa na referendumu o braku su pokazale najmanje tolerancije, pa je na nekim biralištima skoro 100 odsto glasača bilo za ograničavanje prava manjina. Kao najtolerantnije pokazale su se Istarska i Primorsko-goranska županija.

Međutim, kada se bude pričalo o ovom referendumu pamtiće se i srpsko selo Negoslavci, koje se pokazalo kao najtolerantnije. U njemu je čak 75 odsto stanovništva glasalo protiv ustavne zabrane istopolnih brakova.

Kako ukazuju dostupni dokumenti, selo Negoslavci, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, ima 1.463 stanovnika, a većinsko stanovništvo (čak njih 1.417) čine Srbi. Ovakvo opredeljenje stanovništva ne čudi, jer se i njima smeši referendum kojim Hrvati nastoje da ograniče nacionalna prava Srba, odnosno spreče uvođenje ćirilice kao službenog pisma.

2024 © - Vesti online