Ponedeljak 02.12.2013.
13:01
Srna

Lov na žene u Turkmenistanu, čak i kad su s mužem!

Ženama nije dozvoljeno da po mraku budu van kuće
 

Žene koje se kasno uveče zateknu na ulici ili restoranu rizikuju da završe u policiji. U tom slučaju suočiće se sa lekarskim pregledom kako bi se ustanovilo da li imaju polne bolesti i prisutnost opojnih droga u organizmu!

Scenario koji se ponavlja u celoj zemlji je da u kafić ili restoran ulazi grupa muškaraca u civilu - hvataju žene i vode ih u policijsku stanicu. Oni hvataju dame koje sede same, u društvu drugih žena, ali i one koje su u pratnji svojih muževa.

Posle 23 sata, kada se u Turkmenistanu zatvaraju mesta za zabavu i restorani, policajci privode žene koje se nađu na ulici. Predstavnici organa reda navode da se ove mere sprovode "u cilju borbe protiv prostitucije".

Pojavile su se i glasine da će ženama u Turkmenstanu uskoro biti zabranjeno da voze automobile. Turkmenistanske vlasti poznate su po tome što se zakonima mešaju u privatni život građana. Pri tome, ove inicijative izgledaju veoma ekstravagantno.

Još u vreme prethodnog predsednika Saparmurata Nijazova, bili su zabranjeni zlatni zubi i brade?! Zabrana je obuhvatala i cirkus, balet i video igre.

Politikolozi ističu da su ovakve mere uobičajene za totalitarne države. Prirodno je, da kod takvog odnosa prema narodu, koji je karakterističan za totalitarne režime, vlasti smatraju da imaju pravo da se mešaju u sve oblasti društvenog života.

Analitičari navode da uvođenje šerijatskih normi ne odobrava ni stanovništvo u većinski muslimanskim zemljama. Tako je, prema podacima socioloških istraživanja, za zabranu voženje ženama u Kirgistanu bilo tek 35 odsto, 27 odsto u Tadžikistanu, a samo 10 odsto u Kazahstanu i osam odsto u Azerbejdžanu.

2024 © - Vesti online