Ponedeljak 02.12.2013.
11:52
Beta

Skupljeni potpisi za referendum o ćirilici

Hrvatski premijer tvrdi da neće više većina ograničavati manjinu
 

Tačan broj prikupljenih potpisa će, međutim, saopštiti tek u sredu. Za raspisivanje referenduma potrebno je u roku od dve sedmice prikupiti potpise više od 450.000 građana.

U Hrvatskoj su se od 17. novembra do 1. decembra prikupljali potpisi za referendum o izmenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo u slučaju da čini najmanje polovinu stanovništva neke lokalne samouprave.

Prema postojećim pravilima, dvojezičnost je moguća ako neka nacionalna manjina čini više od 33 odsto populacije, što je slučaj sa srpskom nacionalnom manjinom u Vukovaru. Upravo je dvojezičnost u Vukovaru i bila povod za prikupljanje potpisa.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ocenio je da je nedeljni referendum o ustavnoj definiciji braka bio topovska priprema za takozvani referendum o ćirilici, koji se, kako je rekao, neće sprovesti bez obzira na to koliko će potpisa biti prikupljeno.

"Ovo je poslednji referendum na kojem većina manjini uzima prava", poručio je premijer juče u Šibeniku i najavio da će to biti regulisano i Ustavom.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović više puta je ocenio da referendum koji bi išao na umanjivanje prava ne bi bio prihvatljiv i da, ako se prikupi dovoljno potpisa, mišljenje treba da da Ustavni sud.

2024 © - Vesti online