Ponedeljak 02.12.2013.
12:24
Beta

"Moskva doživljava Balkan kao svoju interesnu sferu"

Žarko Korać

Korać je za podgorički portal "Analitika" poslednji Čepurinov javni istup nazvao "brutalnim", a ćutanje zvaničnog Beograda nazvao "servilnim i inferiornim", što "daje pravo Rusima" da Srbiju doživljavaju "kao svoju polukoloniju".


Čepurin je prošle nedelje na jednom javnom predavanju u Beogradu Srbiju uporedio sa "devojkom spremnom na sve" i označio jasno "crvene linije" preko kojih Moskva neće preći.


"Brutalnost u nastupu ruskih predstavnika pokazuje da je Rusija ozbiljno shvatila poslednje korake srpske vlade u pravcu evropskih integracija. Dakle, iako to javno negira, Moskvi očito veoma smeta činjenica da se Srbija danas nalazi pred dobijanjem datuma za početak pregovora sa EU", kazao je Korać.


Prema njegovim rečima, Moskvi približavanje Srbije EU smeta, "tim pre što je u procesu konstituisanja neke vrste sopstvene ekonomske interesne zone, čiji deo, budući da se pridružuje Evropi, Srbija svakako ne može biti".


On je rekao da su se ruski ambasadori u Srbiji još od 19. veka ponašali kao gubernatori, pa je ponašanje Čepurina nazvao "kontinuitetom".


Kako je Čepurin iz Beograda komentarisao i put Crne Gore ka NATO i taj strateški cilj Podgorice nazvao "majmunskom politikom", za Koraća je to pokazatelj i da Rusija na Balkan gleda kao na "interesnu sferu", sa namerom da obnovi vojnu, političku i ekonomsku moć.

2024 © - Vesti online