Ponedeljak 02.12.2013.
12:12
Beta

Premijeri Kine i V. Britanije sastali se u Pekingu

Dejvid Kameron i Li Kećijang prisustvovali potpisivanju 10 sporazuma između Velike Britanije i Kine
 


To je prvi sastanak dvojice premijera otkako su na čelo kineske države u martu ove godine došli kineski predsednik Si Điping i Li Kećijang.


Kameron je u Kinu stigao sa brojnom delegacijom koju čine šest ministara u njegovoj vladi i 150 predstavnika poslovnog sektora i sektora obrazovanja i zdravstvene zaštite.


"Razmera delegacije odražava razmeru naše ambicije kada je reč o britansko-kineskom partnerstvu", naveo je Kameron.


Premijeri Kine i Velike Britanije prisustvovali su potpisivanju 10 sporazuma među kojima su Sporazum o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Sporazum o saradnji u istraživanju svemira, kao i sporazumi o poboljšanju blateralnih investiija i razvoja kineske upotrebe gasa.
 

Sporazum i u fudbalu

Pored toga, najavljen je i sporazum kojim će program britanske Premijer lige biti proširen tako da budu obučavani kineski treneri i sudije i da bude unapređena saradnja između Premijer Lige i kineske Super lige.

Ni Kameron ni Li u svojim izjavama nisu pomenuli Kameronov prošlogodišnji sastanak sa verskim vođom tibetanskih budista Dalaj Lamom, iako je Li naveo da Kina ceni to što Bitanija ima poštovanja za kineske "glavne interese i najveće brige".


Kameron je istakao da treba razgovarati o pitanjima o kojima dve zemlje imaju različite stavove i dodao da se Britanija nada održavanju dijaloga o ljudskim pravima sa Kinom početkom sledeće godine.


"Treba da priđemo tome sa uzajamnim poštovanjem i razumevanjem, kao što smo to učinili danas", naveo je Kameron.


Očekivalo se da će Kameron izraziti podršku dogovoru o slobodnoj trgovini između Kine i Evropske unije (EU), koja je najveći trgovinski partner Kine. Po britanskoj vladi, takav dogovor Britaniji bi doneo do 2,95 milijardi američkih dolara godišnje.


Razvoj ekonomske razmene Kine sa Britanijom stao je nakon susreta Kamerona sa Dalaj Lamom, koga Kina smatra separatistom. Ekonomska razmena obnovljena je u oktobru ove godine, nakon što je London pružio garancije da Kameron ne planira ponovni susret sa 78-godišnjim Dalaj Lamom.

2024 © - Vesti online