Ponedeljak 02.12.2013.
10:32
jutarnji.hr

Svet o Hrvatima: Pobeda Katoličke crkve i konzervativaca

Rezultati referenduma u Hrvatskoj: Gej nije OK

Američki ABC, britanski Gardijan i nemački Špigl prenose članak agencije AP u kojem stoji kako je većina Hrvata glasala za zabranu gej brakova i da je time Katolička crkva ostvarila veliku pobedu u najnovijoj državi Evropske unije.


“Rezultati referenduma pokazuju da u Hrvatskoj jačaju desne konzervativne snage zbog produbljivanja ekonomske krize i velike nezaposlenosti” - piše AP, a prenosi većina medija.


Rojters piše kako su sveštenici na nedeljnim misama pozivali građane da izađu na referendum i zaokruže “za“ i tako obrane tradicionalne vrednosti, na šta su se mnogi građani odazvali, dok talijanski Pikolo piše o “velikoj pobedi konzervativaca”. Britanski BBC kaže da je Crkva snažno podržavala glasanje "za".
 

Dve trećine protiv

U svakom slučaju, na prvom građanskom referendumu u hrvatskoj istoriji, na birališta je izašlo 37,89 odsto birača, "za" se izjasnilo njih 65,75 odsto, a protiv 33,63 odsto, pokazali su rezultati sa 99,36 posto obrađenih glasačkih mesta.

Francuska agencija Frans pres piše kako su Hrvati glasali za promenu Ustava kako bi sprečili homoseksualni brak, a da su građani generalno pokazali slab interes za referendum. Dodaje se i da je izuzetno uticajna Katolička crkva dala punu podršku organizaciji tog referenduma.


Austrijska agencija APA naglašava da je Građanska inicijativa “U ime porodice“ preventivno htela da spreči da zajednica homoseksualnih parova ikad amože da bude nazvana brakom.


Agencija piše i o skandalu koji je izbio pošto je ta inicijativa odbila da da akreditacije nekim medijskim kućama, uključujuči i nacionalnu televiziju, za praćenje izbornih rezultata iz njihovog štaba, s čime se potom solidarisao veliki broj medija.


Generalna ocena većine medija je i da je referendum duboko podelio Hrvatsku.

2024 © - Vesti online