Utorak 03.12.2013.
03:33
Vesti

Franka likvidirala mafija?

Foto: Ilustracija

Ovaj 50-godišnjak sedeo je za radnim stolom u novootvorenoj trgovini "Quality Wholesale Cars" u sidnejskom Čester Hilu, 31. maja 2004. i razgovarao telefonom s mlađom sestrom, kada su revolveraši upali unutra. Ubice su pobegle u belom vozilu "daihatsu", koji je ranije ukraden. Odvezli su ga u dvorište nenaseljene kuće i tamo ga zapalili. Oružje kojim je počinili zločin nađeno je u spaljenom vozilu. S tog mesta,

Brižan otac i muž


Majer nije bio poznat policiji. Njegova familija ističe da je bio omiljen, brižan otac i muž i policija nije našla ništa što bi upućivalo na to da njegovo ubistvo ima išta sa njegovim privatnim životom. Po prvi put, početkom iduće godine, predmet ide pred istražnog sudiju. Policija se nada da će do hapšenja doći pre toga.

ubice su se odvezele u belom kombiju "mercedes".


Jedini Majerov zaposleni i ključni svedok ubistva, rekao je policiji da je bio u toaletu u to vreme, a kad je izašao, našao je mrtvog gazdu. Policija je pregledala sve dokaze i počela ponovo da intervjuiše svedoka. Uz to, istražni organi koji pretražuju Majerove finansije kažu da su sada uvereni da će uhvatiti odgovorne.


- Mi smo se uvek nadali da slučajevi kao što je ovaj mogu da budu rešeni, i tako im i pristupamo. Verujemo da u ovom slučaju ima nekih novih dobrih informacija i da ćemo biti u stanju da podignemo krivične prijave - rekao je "Sidnej morning heraldu" detektiv Dejvid Lejdlou.


Odmah posle zločina, detektivi su posebno ispitivali pravni sukob između Majera i drugog dilera automobila Boba Ljubića. Ovaj drugi je posedovao dve trgovine luksuznim automobilima i bivši je Majerov šef. Kada su se razišli, Majer je pokrenuo neuspešnu parnicu protiv Ljubića u vezi sa navodnim zajmovima i neisplaćenim zaradama. Međutim, manje od godinu dana posle Majerove smrti, ubijen je i Ljubić, koji je tada imao 44 godine. Njegovo telo nađeno je u moru kod Kurnela u Sidneju.


- Ti momci bili su u svoje vreme u sukobu, ali nema ništa što upućuje da je reč o nekoj vrsti osvete. Ljubić je likvidiran zbog načina života i poslovnih poteza - ističe detektiv.

Ljubić više nije sumnjiv


Iako je Ljubić u početku bio osumnjičen za Majerovo ubistvo, više nije, ističe detektiv Lejdlou. Činjenica da su dvojica trgovaca automobilima, koji su ranije bili blisko povezani, nađeni mrtvi u periodu od 12 meseci, sada je tek šokantna slučajnost.


Umesto tog motiva, dokazi upućuju na to da je Majer bio žrtva ubistva naručenog u sidnejskom podzemlju.


- Ne sumnjamo da je u ovo uključen organizovani kriminal. Da li je reč o finansijama ili je "tipovan", reč je o organizovanom kriminalu - kaže Lejdlou.

2024 © - Vesti online