Nedelja 01.12.2013.
12:42
Srna

''Referendum o ćirilici bio bi katastrofa''

"Nadam se da za takav referendum neće biti prikupljeno dovoljno potpisa. U suprotnom, bila bi to katastrofa za hrvatsku demokratiju. Uveren sam i da bi takav referendum bio nedopustiv. Ali, konačna je odluka na Ustavnom sudu", istakao je Josipović.

Loše po hrvatsku demokratiju: Ivo Josipović

On je za "Jutarnji list" rekao da će glasati ''protiv'' na današnjem referendumu o ustavnom određenju braka kao zajednice muškarca žene zato što je taj referendum nepotreban i, "osim troška, neće imati nikakvih neposrednih praktičnih posledica, bez obzira kako završi glasanje".

Josipović je rekao da je očito da se referendumima žele implementirati politički stavovi krajnje desne politike, sve do diskriminacije manjina.

"Kada je reč o ćirilici, želi se diskriminisati srpska zajednica u Hrvatskoj, želi se promeniti politička slika države i otvoriti put destabilizaciji sadašnje Vlade levog centra", naglasio je Josipović.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas da je referendum o braku topovska priprema za takozvani referendum o ćirilici, koji se, kako je rekao, neće

sprovesti bez obzira na to koliko će potpisa biti prikupljeno.

"Ovo je zadnji referendum na kojem većina manjini uzima prava", rekao je Milanović novinarima u Šibeniku povodom prikupljanja potpisa u organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara.

Premijer je najavio da će iduće godine to biti regulisano i Ustavom, prenose lokalni mediji. Milanović je takođe ocenio da je današnji referenedum o ustavnom definisanju braka kao životne zajednice muškarca i žene zapravo prikrivena homofobija i dodao da to nije mogao ranije da kaže.

On je ranije već rekao da će biti "protiv" ustavne definicije braka.

2024 © - Vesti online