Subota 31.10.2009.
12:05
A. Pandurević - Vesti

Tihić budi spavače Al Kaide

Rastu tenzije: Bosnaska policija u pripravnosti

Bezbednosna situacija u BiH od rata na ovamo nikada nije bila gora, a mogući su i teroristički napadi, informacije su nekih zapadnoevropskih obaveštajnih službi. Oružani sukobi su opcija koja je isključena, ali radikalizacija međunacionalnih odnosa, pretnje bošnjačkih političara, plodno su tlo za delovanje islamskih fanatika kojih u BiH ne manjka i koji su u njoj prisutni kao "spavači", informacije su stranih obaveštajnih službi.


Dobro obavešten izvor "Vesti", blizak obaveštajnim krugovima, tvrdi da bošnjački političari i njihovi dobro plaćeni lobisti svesno plasiraju teze o "mogućim sukobima", podgrejavajući tenzije i računajući na incidente.


- Kada bude bačena jedna, druga, treća bomba, podmetnuta eksplozivna naprava, računaju na jači intervencionizam stranaca u BiH, prvenstveno SAD. Cilj im je da dokažu da ovako više ne ide, pa i po cenu ljudskih života, ne bi li izdejstvovali jače pritiske na RS i nametanje rešenja - tvrdi naš sagovornik, dodajući da je reč o "blažoj varijanti recepta koji je već isprobao Alija Izetbegović".


U tom kontekstu, kaže, svakako treba posmatrati i učestale izjave lidera SDA Sulejmana Tihića da "ukoliko se ne usvoje izmene Ustava BiH, zemlji prete sukobi".


"Srpska propaganda"

 

Rafi Gregorijan, prvi zamenik visokog predstavnika za BiH, nekoliko puta je izjavio da terorizam jeste problem BiH, ali i drugih evropskih zemalja, tvrdeći da je u BiH definisan i da se može rešavati, "te da nije ni blizu brojevima koje iznosi srpska propaganda". Ipak, iako Gregorijan govori o "srpskoj propagandi", ostaje činjenica da je upravo na zahtev američke ambasade smenjen bivši ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović zbog svojih veza sa islamskim teroristima.

- Tihić veoma dobro zna da u BiH postoje ćelije Al Kaide i njeni "spavači", koje on svojim izjavama "budi". Osim toga, procene obaveštajnih službi govore da oko 20 odsto muslimanske populacije u BiH, što je oko 400.000 ljudi, podržava vehabijsko učenje. Transfer ideologije obavlja se preko političkih stranaka, što dokazuje i činjenica da su upravo SDA i Stranka za BiH najveći zaštitnici mudžahedina u BiH i protivnici njihove deportacije - navodi naš izvor.


On posebnu pažnju skreće na organizaciju Aktivna islamska omladina, za koju tvrdi da se njeni lideri obučavaju na Bliskom istoku za potencijalne teroriste.


- Oni organizuju tzv. džemete, a u stvari kampove gde vrše vojnu obuku: izviđanje, streljaštvo, borilačke veštine... Ti džemati su najšira baza za regrutovanje bele Al Kaide - kaže naš sagovornik.

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 31.10.)

2024 © - Vesti online