Subota 30.11.2013.
21:09
Vestionline

Za života uštedeo 187 miliona $ i sve ostavio sirotinji

Džek Mekdonald: Ekscentrični starac sve ostavio deci i siromašnima
 

Porodično nasleđe je tokom života pažljivim ulaganjem uvećao do sume od 187,6 miliona dolara, koje je posle smrti namenio u dobrotvorne svrhe. Doniranim novcem će biti osnovana profitabilna fondacija, 40 odsto prihoda će odlaziti Dečjoj bolnici u Sijetlu i 30 odsto za stipendije siromašnim studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu. Jedan deo, koji će samo u prvoj godini iznositi 2,8 miliona dolara, biće prosleđen severozapadnom ogranku Vojske spasa.

Mekdonald se rodio u provinciji Britanske Kolumbije, 30 godina je radio kao advokat, živeo je u skromnom dvosobnom stanu, biološke dece nije imao, a supruga mu je umrla 1999.

"Naša porodica je više od 40 godina živela sa neznanjem o Džekovom bogatstvu i sve vreme smo bili zapanjeni njegovim štedljivim načinom života i skromnim ponašanjem", kaže Regan Denis, Mekdonaldova pastorka.

Za svog očuha kaže da je bio uvrnut i ekscentričan na mnogo načina, ali i da je ostao veran sebi i postupao u skladu sa uverenjem da čovek svoje bogatstvo treba da upotrebi kako bi učinio što više dobra.

Predsednik Fondacije Dečje bolnice u Sijetlu, Dag Pič, Mekdonalda je poznavao više od 30 godina. Kaže da je štedljivi starac sebe doživljavao kao nekoga ko "kao dobar pastir" brine o nasleđenom porodičnom bogatstvu i pažljivo ga umnožava ulaganjem na berzi, da bi posle njegove smrti bilo prosleđeno u dobrotvorne svrhe.

Za fondacije kojima je namenio novac bio je i lično vezan, Dobrotvornim radom u Dečjoj bolnici u Sijetlu bavila se još njegova majka, da bi on kasnije preuzeo taj angažman, dok je Pravni fakultet u Vašingtonu ustanova na kojoj je i sam diplomirao.

2024 © - Vesti online