Subota 30.11.2013.
11:23
Beta

Kometa ISON preživela obilazak oko Sunca?

Novi dokazi o kometi ISON
 

ISON je širom sveta postala popularna zbog svog svetlog repa, vidljivog i sa zemlje, i mogućnosti da se ona pretvori u veliki vizuelni spektakl na nebu i postane "kometa veka".

Međutim, prilikom obilaska oko sunca na samo oko 1,6 miliona kilometara, ova velika grudva leda nije se pojavila sa druge strane zvezde, pa su je naučnici u četvrtak proglasili "mrtvom".

Pročitajte još:

* Toliko o spektaklu: Sunce sagorelo kometu ISON

Nove fotografije pokazuju da igri možda još nije kraj. "Zasigurno se čini da je tamo neki objekat koji emituje materijal", rekao je danas Alan Ficsimons, astronom pri Kraljičinom univerizitetu u Belfastu, u Severnoj Irskoj.

Evropska svemirska agencija je još jutros tvitovala da kometa "nastavlja da iznenađuje". Solarni fizičar Američke svemirske agencije NASA Aleks Jang je rekao
da se kometa očekivala sa druge strane sunca juče u 19 sati po srednjeevropskom vremenu, ali da ni četiri sata kasnije od nje nije bilo "ni traga ni glasa".

Fotografije sa jedne svemirske letelice su, pak, pokazale trag svetlosti koji se nastavlja od sunca, ali je Jang ocenio da je to najverovatnije trag prašine koji nastavlja kometinom trajektorijom.

Međutim, umesto da izbledi, trag je, kako se čini, danas postao svetliji, ukazujući "da je barem jedan delić komete ISON ostao u jednom komadu", napisao je na svom blogu solarni istraživač pri američkom ratnoj mornarici Karl Batams.

On je ipak upozorio da čak i da u tom parčetu postoji čvrstvo jezgro, ono možda neće poživeti dugo. ISON je svemirska kamenčina stara 4,5 milijardi godina, sastavljena
od leda i zemlje, a došla je iz Ortovog oblaka, oblasti na rubu sunčevog sistema po kojem se kreću komete i asteroidi.

2024 © - Vesti online